Οδηγιες ραπτικης · Ραπτικη

Boudoir Shorts, δωρεάν pdf πατρόν και tutorial!

_DSC2414-1

Ψάχνοντας ενδιαφέροντα δωρεάν πατρόν στο Pinterest (ως συνήθως) “έπεσα” σε αυτό το υπέροχο σορτς! Με ενθουσίασαν το καμπυλωτό του τελείωμα και τα μπροστινά σκισιματάκια του. Έτσι δεν έχασα χρόνο, κατέβασα το πατρόν για να το δοκιμάσω.

Πριν ξεκινήσω την περιγραφή των βημάτων θα ήθελα να σημειώσω ότι είναι ένα εξαιρετικό πατρόν από κάθε άποψη. Αυτό όμως που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η άψογη σχεδίασή του σε  pdf γιατί έχω αγοράσει και άλλα πατρόν σε τέτοια μορφή που με δυσκόλεψαν πολύ στη συναρμολόγηση. Αυτό, αν και δωρεάν, ήταν πολύ καλά σχεδιασμένο και τα φύλλα Α4 ενώθηκαν πανεύκολα. Οπότε ξεκίνησε καλά! Χρειάζεται μόνο μια προσοχή στην επιλογή του μεγέθους, γιατί από ότι κατάλαβα είναι αμερικάνικα νούμερα και διαφέρουν από τα δικά μας medium, large, small κτλ. Για παράδειγμα εγώ έφτιαξα σε medium μέγεθος το σορτς του tutorial (γιατί είμαι medium-small) και μου ήταν πολύ μεγάλο. Tελικά το x-small που βλέπεις στη φωτό ήταν το σωστό μέγεθος.

Πάμε τώρα να δούμε βήμα-βήμα πώς το έφτιαξα.

_DSC1927-1

 

 

Το πατρόν αποτελείται από τρία κομμάτια, τα   FRONT (A), Side FRONT (B) και BACK (C). Αφού δίπλωσα το ύφασμά μου καλή με καλή, έκοψα τα τρία κομμάτια και έτσι είχα δύο αντικριστά κομμάτια υφάσματος για κάθε κομμάτι του πατρόν. Πέρασα τα σημάδια του πατρόν στο ύφασμα και έβαλα περιθώριο ραφής και στριφώματος 1cm.

_DSC1928-1

Ξεκίνησα να ράβω το Side FRONT (B) κομμάτι με το BACK (C), ενώνοντας τις πλαϊνές ευθείες πλευρές τους (επειδή έκανα “γαλλική ραφή” τα τοποθέτησα ανάποδη με ανάποδη αρχικά. Εάν κάνεις απλή ραφή θα τα τοποθετήσεις καλή με καλή!) και είχα αυτό το αποτέλεσμα.

_DSC1932-1.jpg

Την παραπάνω διαδικασία την έκανα δύο φορές και είχα το αποτέλεσμα αυτό εις διπλούν.

_DSC1934-5.JPG Στη συνέχεια ένωσα αυτά τα δύο μεγάλα πια κομμάτια στην κυρτή τους γραμμή η οποία αποτελεί την πίσω κεντρική ραφή του σορτς.

_DSC1937-1.jpg

Έπειτα ένωσα τα δύο FRONT (A) κομμάτια στην κυρτή τους πλευρά (πάντα καλή με καλή) η οποία αποτελεί τώρα την μπροστά κεντρική ραφή του σορτς.

_DSC1943-1

 

Έχοντας τώρα το μπροστά και το πίσω μέρος του σορτς έτοιμα, έκανα μια ραφή στον καβάλο, γέρνοντας σε αντίθετη κατεύθυνση τις δύο κεντρικές ραφές για να μη φουσκώνει στο σημείο η ραφή._DSC1948-1.jpg

 

Ξεκίνησα να στριφώνω από το πλάι του Side FRONT (B) κομματιού, γύρω-γύρω, ως το πλάι του FRONT (A) και για τα δύο σκέλη του σορτς.

_DSC1951-1

Επειδή δεν είχα λάστιχο, έκανα δύο κουμπότρυπες συμμετρικά στην μπροστινή κεντρική ραφή και δίπλωσα το ύφασμα περίπου δύο εκατοστά προς την ανάποδη, συν μισό εκατοστό για στρίφωμα και έραψα περιμετρικά.

_DSC1955-1.jpg

 

Τέλος πέρασα μια κορδέλα που είχα φτιάξει από ένα μακρύ κομμάτι ύφασμα (περίπου 1,5 μέτρο) και έτοιμο το σορτσάκι!

_DSC1956-1

 

Είναι η πρώτη φορά που εξηγώ μια τέτοια διαδικασία και ομολογώ πως με δυσκόλεψε αρκετά! Κάποιες ορολογίες μου διαφεύγουν γι’ αυτό ελπίζω να μη σε μπέρδεψα. Αν έχεις κάποια απορία ή παρατήρηση άφησέ μου ένα σχόλιο!

Τα δύο σορτς που έφτιαξα ήταν από περισσεύματα υφασμάτων που είχα χρησιμοποιήσει σε άλλα project. Χρειάζεται περίπου μισό μέτρο σε ύφασμα με 1,50 μέτρο πλάτος για τα νούμερα που έφτιαξα εγώ (medium και x-small). Ήταν ένα πατρόν που πραγματικά ευχαριστήθηκα και σκοπεύω να φτιάξω και άλλο σύντομα.

Το ύφασμα του tutorial το πήρα από εδώ και το ύφασμα για το σορτς που φοράω από εδώ.

Αν το προσπαθήσεις μην ξεχάσεις να το μοιραστείς μαζί μου!

Καλές δημιουργίες!

acornkiss

Save

Save

Save

Save

Advertisement

One thought on “Boudoir Shorts, δωρεάν pdf πατρόν και tutorial!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.