πως φτιαχνω πατρον · Οδηγιες ραπτικης · Ραπτικη · tutorial

Πώς ράβω rockabilly κορδέλα για το κεφάλι!

headband

Έχω μία τρέλα με τις κορδέλες για το κεφάλι. Μάλλον επειδή έχω αυτό το ακαθόριστο, σπαστό μαλλί που πάντα μοιάζει αχτένιστο και καταλήγω να το πιάνω κότσο. Η κορδέλα ήταν πάντα για μένα ένας τρόπος να καλύπτω το χάος και να μοιάζω περιποιημένη. Κάθε φορά που έχω κάποιο ενδιαφέρον ρετάλι, το πρώτο πράγμα που κοιτάζω είναι αν μου φτάνει για κορδέλα!

Αυτή τη φορά αποφάσισα να καταγράψω τη διαδικασία που ακολουθώ και να τη μοιραστώ μαζί σου. Αν είσαι εντελώς αρχάρια στη ραπτική και χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να “γνωριστείς” με την  ραπτομηχανή σου, αυτό το project είναι ιδανικό για σένα!

headband tutorial

Το πρώτο πράγμα που κάνω, είναι να δημιουργήσω στο χαρτί ένα πατρόν. Θα μπορούσα να το κάνω απ’ ευθείας στο ύφασμα, αλλά με το πατρόν δε χρειάζεται κάθε φορά να μετράω και να ξαναβρίσκω τις διαστάσεις που θέλω, οπότε γλιτώνω χρόνο για τις επόμενες φορές. Η περίμετρος του κεφαλιού μου είναι 57cm. Στο πατρόν έχω προσθέσει 38 cm, που θα μου δώσουν τις άκρες για να μπορώ να τη δένω στο κεφάλι. Οπότε 57cm+38cm=95cm θα είναι το μήκος της κορδέλας. Για να μην κόβω μια τόσο μακριά λωρίδα διαιρώ το τελικό μήκος με το δύο και έχω 47,5cm. Σε αυτόν τον αριθμό, προσθέτω 1,5cm που θα είναι το περιθώριο ραφής μου, οπότε η οριζόντια γραμμή στο πατρόν μου θα έχει μήκος 49cm.

Το ύψος του πατρόν που σχεδιάζω προκύπτει από το πάχος της κορδέλας που θέλω να έχω, συν τα περιθώρια ραφής πάνω και κάτω. Στην περίπτωσή μου είναι 6cm το πάχος της κορδέλας + 1,5cm περιθώριο ραφής πάνω + 1,5cm περιθώριο ραφής κάτω=9cm.

Καταλήγω λοιπόν με ένα ορθογώνιο που έχει μήκος 49cm και ύψος 9cm.

headband tutorial 2

Το επόμενο βήμα (αφού κόψω το πατρόν που σχεδίασα στο χαρτί) είναι η τοποθέτηση του πατρόν πάνω στο ύφασμα. Για να το κάνω αυτό διπλώνω το ύφασμα, ούγια με ούγια και τοποθετώ το πατρόν με την μία πλευρά να ακουμπάει στην τσάκιση όπως στην παραπάνω φωτογραφία.

headband tutorial 3

Έπειτα κόβω το ύφασμα, γύρω από το πατρόν. Τη διαδικασία αυτή την κάνω δύο φορές και καταλήγω να έχω δύο ίδιες λωρίδες υφάσματος.

Τοποθετώ τη μία λωρίδα πάνω στην άλλη, με τις καλές πλευρές τους (τις όμορφες) να ακουμπούν η μία την άλλη και τις ενώνω με καρφίτσες, γύρω-γύρω. Πηγαίνω στην μία πλευρά και στο μήκος της λωρίδας μου μετράω 5cm από την άκρη και σημαδεύω. Από το σημείο αυτό τραβάω μια διαγώνιο ως την απέναντι γωνία, όπως βλέπεις από πάνω. Κάνω το ίδιο και για την άλλη μεριά.

headband tutorial 6

Κόβω με το ψαλίδι μου στην γραμμή που έχω σχηματίσει.

headband tutorial 7

Περίπου στη μέση της κορδέλας (συνήθως υπάρχει σημάδι από το δίπλωμα) σημειώνω 10cm τα οποία δεν πρέπει να ράψω για να μπορώ να γυρίσω το μέσα έξω αργότερα.

headband tutorial 8

Ξεκινάω λοιπόν να ράβω από το ένα σημαδάκι περιμετρικά ως το άλλο χωρίς να ξεχάσω να αφήσω ανοιχτά τα 10cm που έχω σημειώσει! Τοποθετώ την άκρη του υφάσματος στο σημάδι του 1,5cm της μηχανής μου και κοιτάζω να περνάνε οι άκρες πάντα από αυτή την γραμμή. Δεν κοιτάζω τη βελόνα. Στην αρχή του ραψίματος και στο τέλος, ράβω μπρος πίσω για να στερεωθούν καλά οι κλωστές.

Μόλις φτάνω σε γωνία, σηκώνω το ποδαράκι της μηχανής μου έχοντας τη βελόνα κάτω για να κρατάει το ύφασμα και γυρίζω την κορδέλα μου έως ότου ευθυγραμμιστεί η άλλη πλευρά με το σημαδάκι του 1,5cm της μηχανής μου. Πολλές φορές δεν το πετυχαίνω με την πρώτη και είτε πρέπει να πάω προς τα πίσω ή λίγο μπροστά. Γενικά στις γωνίες γυρίζω με το χέρι τη ροδέλα με φορά προς τα μένα για να πηγαίνει πιο αργά η βελόνα και να έχω τον έλεγχο.

Αφού έχω ράψει γύρω-γύρω και έχω αφήσει τα 10cm ανοιχτά, ρίχνω ένα πάτημα με το σίδερο και κόβω το προεξέχον ύφασμα στις γωνίες. Κόβω αρκετά κοντά στη γωνία, χωρίς όμως να κόψω πάνω στις κλωστές, για να έχω μετά μια έντονη και όμορφη γωνία. Γύρω-γύρω κόβω το περιθώριο ραφής μου περίπου στο μισό, με το κροκοδειλάκι μου (έτσι λέω το ψαλιδάκι μου που κόβει ζιγκ-ζαγκ) αφήνοντας άθικτο το σημείο του ανοίγματος των 10cm. Αν δεν έχεις τέτοιο ψαλίδι, μπορείς να κόψεις με το απλό σου ψαλίδι (πάρε όμως ένα, είναι πολύ χρήσιμο!).

Και τώρα η μαγεία! Γυρίζω την κορδέλα στην καλή της πλευρά από το άνοιγμα που άφησα. Εγώ χρησιμοποιώ αυτό το εργαλείο για το γύρισμα, αλλά και για να φτιάξω τις γωνίες. Σιδερώνω καλά ώστε να έχει ένα ωραίο ορθογώνιο σχήμα η κορδέλα μου και βάζω προς τα μέσα τις  άκρες του ανοίγματος.

headband tutorial 18

Ως τώρα έχω αυτό. Κοντεύουμε!!!

headband tutorial 19

Ξεκινώντας από το άνοιγμα, ράβω περιμετρικά την κορδέλα μου για να της δώσω ένα καλύτερο φινίρισμα και να κλείσω την τρυπούλα που είχα αφήσει. Προσέχω η άκρη του υφάσματος να περνάει από την άκρη του ποδιού της μηχανής, όπως στην παραπάνω φωτογραφία. Και πάλι δεν κοιτάω τη βελόνα, αλλά την άκρη του υφάσματος.

Και ταρααααααααα!!!

headband tutorial 20

Η κορδέλα μου είναι έτοιμη!!!

Ελπίζω να σου άρεσε το tutorial και να σε βοηθήσει στις πρώτες σου ραπτικές περιπέτειες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτιάξεις μια κορδέλα και πολλά tutοrials. Αυτός απλώς είναι ο δικός μου τρόπος.

Αν έχεις απορίες σχετικά με τη διαδικασία μη διστάσεις να με ρωτήσεις στα σχόλια και φυσικά αν το δοκιμάσεις να μου αφήσεις σχόλιο με την κορδέλα σου!!!

Καλές δημιουργίες!

acornkiss

ΥΓ: Το ψαλίδι “κροκοδειλάκι” που κόβει ζιγκ-ζαγκ το πήρα από την ΙΚΕΑ. Το ύφασμα είναι από το Raftadiko.gr αλλά δεν το βρήκα, ίσως δεν υπάρχει πια.

Save

Save

Advertisement

2 thoughts on “Πώς ράβω rockabilly κορδέλα για το κεφάλι!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.