Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να επιχειρήσω να ράψω με ελαστικό ύφασμα, φοβόμουν όμως ότι δε θα τα καταφέρω. Για να αποφύγω τις απογοητεύσεις περίμενα υπομονετικά να βρω το σωστό ύφασμα και το σωστό πατρόν (όπου βλέπεις σωστό βάλε εύκολο 🙂 ). Άλλος ένας παράγοντας που με κρατούσε πίσω ήταν η ραπτομηχανή μου, την οποία αγόρασα με πολύ λίγα χρήματα σε εκπτώσεις και δεν έχει ελαστικά γαζιά παρά μόνο ζιγκ-ζαγκ.
Χαζεύοντας τα προϊόντα της Tilly στο e-shop της, είδα αυτό το πατρόν για ελαστικά υφάσματα και μου άρεσε πολύ, ειδικά η εκδοχή του με τις σούρες στα μανίκια. Διάβασα την περιγραφή του και υποσχόταν ότι είναι ιδανικό για όσους δεν έχουν ξαναράψει κάτι με ελαστικό ύφασμα και όπως καταλαβαίνεις αμέσως “ψήθηκα”.
Το πατρόν αποτελείται από τέσσερα κομμάτια, το μπροστά μέρος της μπλούζας, το πίσω, το μανίκι και το “καθάρισμα” της λαιμόκοψης. Έχει μια ωραία καμπύλη στη μέση, που με προβλημάτισε να σου πω στην αρχή γιατί καμία ελαστική μπλούζα που έχω αγοράσει δεν είχε ποτε τόσο μεγάλη καμπύλη, αλλά φορώντας τη κατάλαβα τη σημασία της. Όλες οι κολλητές μπλούζες που έχω “ανεβαίνουν” από τις καμπύλες που έχω κάτω από τη μέση και συνέχεια πρέπει να τις τραβάω. Η συγκεκριμένη δεν “ανεβαίνει” γιατί αγκαλιάζει σωστά το σώμα μου και κατάλαβα αμέσως την ποιοτική διαφορά ενός καλού πατρόν από αυτά που χρησιμοποιούν οι εταιρίες για να βγάζουν γρήγορα και με χαμηλό κόστος, εύκολα πατρόν που δεν κολακεύουν σχεδόν κανέναν.
Επέλεξα την εκδοχή με τα απλά μανίκια γιατί δεν ήθελα να αντιμετωπίσω πολλές προκλήσεις μαζί, το ελαστικό ύφασμα έφτανε. Παρ’ όλα αυτά έκανα τη σούρα στο στήθος που είναι αρκετά γλυκούλα και πιο εύκολη. Οι οδηγίες ήταν καταπληκτικές και θέλω να το τονίσω αυτό. Μέχρι και το μήκος βελονιάς για το ζιγκ-ζαγκ σου προτείνουν!
Στο πατρόν αναγράφονται όλα τα μεγέθη, αλλά και οι διαστάσεις του τελικού ρούχου, κάτι που θα σε βοηθήσει να διαλέξεις το σωστό μέγεθος για σένα ανάλογα με το πόσο στενό ή χαλαρό θες το ρούχο πάνω σου. Οι μετρήσεις είναι σε εκατοστά αλλά και σε ίντσες, οπότε όποιο και αν είναι το αγαπημένο σου μετρικό σύστημα θα σε εξυπηρετήσει.
Το ύφασμά μου (με 5% ελαστάν) δεν γύριζε στις άκρες, παρά μόνο ελάχιστα και ήταν πολύ εύκολο στο ράψιμο. Η δε υφή του είναι εξαιρετική και όταν φοράω την μπλούζα μου συνέχεια την χαϊδεύω! Η μηχανή μου ανταποκρίθηκε άψογα στις ανάγκες του υφάσματος και παρόλο που έχει ρυθμιστή πίεσης πέλματος (κι εγώ πριν μια βδομάδα έμαθα τι είναι) δε χρειάστηκε να τη ρυθμίσω. Σκεφτόμουν να πάρω μια καλύτερη που να έχει βελονιές και για ελαστικά, αλλά τελικά δε χρειάζεται και μάλλον θα το καθυστερήσω πολύ.
Όπως καταλαβαίνεις όλα πήγαν απροσδόκητα καλά, χωρίς δυσκολίες (φτου, φτου σκόρδα, αν και θα μου άρεσε λίγο δράμα). Να σου πω όμως ότι πριν ξεκινήσω την μπλούζα έκανα πολλές δοκιμές (όπως με συμβούλεψε και η φίλη μου η Skeputin) σε κομμάτια του υφάσματος για να βρω το σωστό μέγεθος βελονιάς και την σωστή ένταση της κλωστής. Έραψα και μια κορδέλα (το πάθος μου, για tutorial δες εδώ) για να δω πως αντιδρά το ύφασμά μου και πως φαίνονται οι ραφές, κρατώντας σημειώσεις όταν είχα επιτυχία.
Εσύ έχεις κάποια εμπειρία με ελαστικά υφάσματα; Πώς ήταν η πρώτη σου φορά; Περιμένω να διαβάσω στα σχόλια!
Καλές δημιουργίες!
acornkiss
ΥΓ: Το πατρόν το αγόρασα από το e-shop της Tilly and the buttons και το ύφασμα από το Raftadiko.gr
Αχου άχου!!!! Με συγκίνησες με την αναφορά….. 💝💝💝 μου φαίνεται απίστευτο που το κατάφερες με απλό ζικ ζακ, εγώ δοκιμάζω 4-5 διαφορετικά ελαστικά και καταλήγω σε άλλο ανάλογα με το ύφασμα! Τελικά ο μάστορας κάνει τα εργαλεία και όχι τα εργαλεία τον μάστορα! μπράβο και πάλι, respect και peace και love, φιλιά!
LikeLiked by 1 person
Ωωωωω! Σε ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα λόγια!!! ♥♥♥
LikeLike
Και πολυ καλα εκανες, επιτυχια η πρωτη προσπαθεια! Βασικα δε θες νεα ραπτομηχανη αλλα εναν κοπροραπτη.
Ομορφη και η παρουσιαση του πατρον, το εχω κι εγω και το εχω αγαπησει!
LikeLiked by 1 person
Σε ευχαριστώ πολύυυ!!! Δεν το είχα σκεφτεί για κοπτοράπτη, επειδή είμαι στην αρχή ακόμη, αλλά μου ακούγεται καλή ιδέα. Ειδικά για τα σταθερά υφάσματα που ξεφτίζουν πολύ. ♥
LikeLike
Δεν εχει σημασια το lvl, δεν στον λεω απαραιτητο, αλλα σιγουρα ειναι the next best thing!
Οχι τοσο για τα σταθερα σου, τη μεγαλη διαφορα θα τη δεις στα ελαστικα.
Ειναι ο μονος τροπος να αποκτησουν οι ελαστικες ραφες την ιδια ελαστικοτητα που θα εχει καθε φορα το υφασμα που χρησιμοποιεις 😉
LikeLiked by 1 person
Ααααα! Δεν το ήξερα αυτό! Φαντάσου εγώ νόμιζα ότι ο κοπτοράπτης είναι μόνο για μην ξεφτίζουν τα υφάσματα. Εσύ λές όμως για ράψιμο με αυτόν, σωστά; Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία!!! 🙂
LikeLike
^_^ αυτο ειναι το λιγοτερο κατα τη γνωμη μου. Η πιο σημαντικη του ιδιοτητα ειναι η ραφη ελαστικων. Οσες ελαστικες ραφες και να εχει η ραπτομηχανη σου (η δικη μου εχει πανω απο 15) δεν μπορουν να δωσουν το αποτελεσμα που σου ειπα παραπανω. Ολα τα ελαστικα που ραβω 95% ειναι στον κοπτοραπτη. Το υπολοιπο ειναι τα στριφωματα κι εκει ειναι που χρησιμοποιω τις ελαστικες της μηχανης!
LikeLiked by 1 person
Ωραίοι οι κοπτοράπτες αλλά πανάκριβοι πανάθεμά τους!
LikeLiked by 1 person