πως φτιαχνω πατρον · πατρον · Ραπτικη · tutorial

Το πιο εύκολο φόρεμα και πώς φτιάχνω το πατρόν!

boxy dress front

Είναι μήνες τώρα που προσπαθώ να φτιάξω το δωματιάκι της ραπτομηχανής μου. Δεν έχω αποφασίσει ακόμη πού θέλω να είναι τί και δεν έχω βρει καμία μέθοδο ταξινόμησης. Προσπαθώ όμως να μαζέψω έστω κάποια πραγματάκια που σέρνονται δεξιά και αριστερά. Ανάμεσα σε αυτά βρήκα και ένα ύφασμα. Επειδή είμαι λίγο μίνιμαλ σαν άνθρωπος (μη σε ξεγελούν τα συνεχόμενα φλοραλ 🙂 ) δεν συνηθίζω να έχω βουνά με υλικά που δεν χρησιμοποιώ. Αν έχω πολλά δεν αγοράζω, αν δεν έχω αγοράζω μόνο για το project που θέλω να υλοποιήσω. Έτσι μόλις είδα το υφασματάκι μου αμέσως έπρεπε να σκεφτώ πώς θα το αξιοποιήσω. Ήταν μόνο ένα μέτρο και αυτό ήταν αρκετά περιοριστικό, σκέφτηκα όμως ότι ένα φορεματάκι θα το έβγαζε.

Αποφάσισα να προσπαθήσω να κάνω μόνη μου το πατρόν, έτσι για την αλητεία! Μέσα στο μυαλό μου υπήρχε μια ιδέα που ερχόταν από παλιά, κάπως απροσδιόριστη και που με οδηγούσε στο όλο εγχείρημα. Τέλος πάντων, τα έβαλα κάτω και άρχισα να σχεδιάζω το πατρόν μου.

boxy dress pattern

Η συνταγή είναι και εδώ πολύ απλή. Μέτρησα το πιο φαρδύ σημείο επάνω μου, που βρήκα πως ήταν οι ώμοι και στο νούμερο αυτό πρόσθεσα 10 εκατοστά και στη συνέχεια το διαίρεσα με το 2. Έκανα δηλαδή την πράξη:

45cm (ώμοι) +10cm= 55cm → 55cm/2cm=27.5cm, στο νούμερο αυτό πρόσθεσα 1cm περιθώριο ραφής → 27,5cm+1cm=28,5cm

Στη συνέχεια υπολόγισα το μάκρος που ήθελα να έχει μετρώντας από τον ώμο μου μέχρι το σημείο που ήθελα να πέφτει. Στο νούμερο αυτό πρόσθεσα 1cm περιθώριο ραφής των ώμων και 2cm για στρίφωμα. Έτσι κατέληξα στα 93cm.

Για την μπροστά λαιμόκοψη, μέτρησα από το λακκάκι του λαιμού μέχρι το σημείο που ήθελα να είναι το άνοιγμα σε σχέση με τους ώμους και σε αυτό υπολόγισα 2cm για στρίφωμα. Έτσι βγήκε η μέτρηση 12cm. Για το ντεκολτέ, μέτρησα πάλι από το λακκάκι ως το σημείο που ήθελα να πέφτει το άνοιγμα και αφού υπολόγισα πάλι τα 2cm στριφώματος είχα την μέτρηση 11cm. Ένωσα τα δύο σημεία με μια καμπύλη που σχεδίασα με το χέρι.

Για την πίσω λαιμόκοψη άφησα ίδιο με την μπροστά το άνοιγμα των ώμων και κατέβηκα 4cm στην πλάτη έχοντας υπολογίσει σε αυτά τα 2cm του στριφώματος. Και πάλι σχεδίασα τη λαιμόκοψη ενώνοντας τα σημεία με μια καμπύλη.

Τέλος, άφησα 24cm άνοιγμα στην πλαϊνή ραφή για τα μανίκια, τα οποία αργότερα στρίφωσα με το 1cm περιθώριο της πλαϊνής ραφής.

Το πατρόν το τοποθετώ σε διπλωμένο ύφασμα με την πλευρά της λαιμόκοψης να ακουμπάει στην τσάκιση.

Αφού είχα τελειώσει το φορεματάκι μου και το θαύμαζα, κάτι μέσα μου μου έλεγε ότι πρέπει να αναζητήσω την προέλευση της ιδέας μου. Με ένα ψαξιματάκι στο google τη βρήκα! Ήταν από μια κοπέλα που ακολουθώ στο twitter χρόνια τώρα και η οποία είχε ανεβάσει πολύ παλιά ένα post με ένα υπέροχο και πολύ απλό φόρεμα. Σου αφήνω εδώ το post της για να το διαβάσεις και να δεις τις υπέροχες οδηγίες ραψίματος που μας δίνει. Επίσης μας δείχνει πώς να κάνουμε την τεχνική της σφηκοφωλιάς!

Εσύ τί κάνεις με τα υφάσματα που είναι 1 μέτρο; Θα ήθελα πολύ να διαβάσω στα σχόλια! Επίσης αν δοκιμάσεις το φορεματάκι, μην ξεχάσεις να το μοιραστείς μαζί μου!!!

Καλές δημιουργίες!

acornkiss

ΥΓ: Το ύφασμα αυτό είναι πολύ παλιό (επταετίας και βάλε) και δε θυμάμαι από που το είχα πάρει. Από κάποιο μαγαζί στο Χαλάνδρι νομίζω, σε ένα εμπορικό. Είναι όμως βισκόζη που την αγαπώ και είναι σούπερ μαλακό, άνετο και αέρινο!!!

 

6 thoughts on “Το πιο εύκολο φόρεμα και πώς φτιάχνω το πατρόν!

  1. Γεια σου Γεωργία μου!Πολύ όμορφο το φορεματάκι σου και ακόμα πιο ωραίο το βήμα που έκανες να το πας παραπέρα,να βγάλεις το δικό σου πατρόν. Έτσι ξεκίνησε η αδερφή μου,σαν εσένα πριν χρόνια,άπειρη,αρχάρια αλλά με πολύ μεράκι και δίψα για μάθηση και χωρίς ίντερνετ εννοείται.Τι μου λέει λοιπόν?Πως κάθε φορά θα μαθαίνεις και κάτι καινούργιο,σιγά σιγά θα διακρίνεις τα λάθη σου,στο επόμενο θα κάνεις λιγότερα και όσο ράβεις τόσο περισσότερη πείρα θα αποκτάς.Ακούγεται κλισέ αλλά το βλέπω και εγώ που την παλεύω με τις μεταποιήσεις-διορθώσεις ρούχων.Μου αρέσουν τρελλά και με εμπνέουν για διάφορα.Ακόμα δεν ξεκίνησα να ράβω αλλά θα γίνει και αυτό.Προς το παρόν μαζεύω ρετάλια,φτιάχνω καρφίτσες από υφάσματα και μεταποιώ.Σου εύχομαι να γίνεσαι όλο πιο καλύτερη και να δίνεις έμπνευση σε όσους έχουν την χαρά να μπουν στο μπλογκοσπιτάκι σου…σόρυ για το σεντόνι-σχόλιο..

    Like

    1. Όλγα μου, τί γλυκό και όμορφο σχόλιο! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Έχει δίκιο η αδερφούλα σου. Όπως τα λέει είναι. Παλιότερα ήμουν τελειομανής και δε μοιραζόμουν πράγματα που έφτιαχνα αν δεν ήταν τέλεια. Η ραπτική με έκανε να μην είμαι τόσο αυστηρή με τον εαυτό μου και να αγαπώ ακόμη και τα λάθη μου. Αυτό προσπαθώ να μοιραστώ και με τους άλλους. Δε χρειάζεται να είμαστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό μας. Σημασία έχει να προσπαθούμε και αυτό θα μας κάνει καλύτερους. Σε φιλώ πολύ!!! :*

      Like

  2. Πάρα πολύ όμορφο το φορεματάκι σου! Εγώ για τα δικά μου ρούχα χρησιμοποιώ το Burda αλλά για την κόρη μου φτιάχνω με οδηγό τα ρούχα που έχει ήδη! Καπώς σε βρήκα!!

    Like

    1. Σε ευχαριστώ πολύ! 🙂 Κι εμένα μου αρέσουν αρκετά πατρόν του burda, αλλά με δυσκολεύουν πολύ οι οδηγίες σαν αρχάρια που είμαι και δεν τα προτιμώ προς το παρόν. Επίσης σε θαυμάζω που μπορείς και βγάζεις πατρόν από ρούχα που έχεις, εγώ δεν μπορώ με τίποτα! Καλώς ήρθες! Πάω μια βόλτα στο blog σου να θαυμάσω τις δημιουργίες σου!!! ♥

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.