πως φτιαχνω πατρον · πατρον · Ραπτικη · tutorial

Πώς φτιάχνω πατρόν για κιμονό και τί έμαθα για τα λεπτά υφάσματα.

muslin kimono front ii

Ίσως θυμάσαι ένα προηγούμενο post μου με τον τίτλο Κιμονό με λάθος πατρόν, το δράμα και η λύτρωση! . Ήταν μια θλιβερή ιστορία, με περίπου happy end και την υπόσχεση να επαναλάβω το εγχείρημα σωστά αυτή τη φορά. Ιδού λοιπόν το νέο μου κιμονό! Με σωστό πατρόν, σχεδιασμένο από εμένα με βάση τις μετρήσεις του σώματός μου.

Είναι τόσο αέρινο, τόσο ευχάριστο στο σώμα! Ήθελα να το κάνω λίγο πιο μακρύ, αλλά δεν είχα αρκετό ύφασμα (χρησιμοποίησα 1,50 μέτρο μουσελίνα, με φάρδος 1,50μ.). Θα το φοράω κυρίως με το μαγιό μου (το οποίο είναι ένα ψηλόμεσο, καρό, κόκκινο-λευκό, μπικίνι). Αρκετά όμως με τα δικά μου, πάμε να σου δείξω πώς το έφτιαξα!

muslin kimono pattern front

Θα ξεκινήσω με το μπροστά μέρος του πατρόν. Αφού βρήκα ότι το φαρδύτερο μέρος του κορμού μου είναι οι ώμοι μου, μέτρησα την απόσταση από το λακκάκι του λαιμού μέχρι τον έναν ώμο και ήταν περίπου 22cm. Αποφάσισα ότι δεν θέλω να πέφτει πολύ κάτω η ραφή του μανικιού, οπότε πρόσθεσα σε αυτό 4cm και κατέληξα στα 26cm μήκος που βλέπεις στο πατρόν. Έπειτα αποφάσισα πόσο μακρύ το θέλω, αφήνοντας τη μεζούρα να πέσει από τον ώμο μου και σημειώνοντας το νούμερο που με ικανοποιούσε. Από την μέτρηση αυτή προέκυψε το 60cm. Σχημάτισα ένα ορθογώνιο με αυτές τις διαστάσεις (26×60). Πάνω σε αυτό το ορθογώνιο για να σχηματίσω τη λαιμόκοψη, αφαίρεσα 10cm από την γραμμή των ώμων και 35cm από το πάνω μέρος της λαιμόκοψης προς τα κάτω. Ένωσα τα δυο σημεία με μια καμπύλη που σχεδίασα με το χέρι. Από το σημείο του ώμου μέτρησα 26cm που θα είναι το άνοιγμα για το μανίκι μου. Το πατρόν αυτό τοποθετείται σε διπλωμένο ύφασμα και στο τέλος έχω δύο ίδια κομμάτια .

muslin kimono pattern back

Για το πίσω μέρος, σχεδίασα ξανά το ίδιο ορθογώνιο (26×60) και σημείωσα το άνοιγμα για το μανίκι, που είναι πάλι 26cm. Στη συνέχεια για την λαιμόκοψη, αφαίρεσα από την γραμμή των ώμων 10cm και “κατέβηκα” από την λαιμόκοψη 1,5cm. Ένωσα τα δύο σημεία με μια καμπύλη που σχεδίασα στο χέρι. Το πατρόν αυτό τοποθετείται σε διπλωμένο ύφασμα στην τσάκιση και όταν το ανοίξω έχω ένα συμμετρικό κομμάτι.

muslin kimono pattern sleeve

Για το μανίκι, σχεδίασα ένα ορθογώνιο με διαστάσεις 26cm (όσο και το άνοιγμα που άφηνα για τα μανίκια στα προηγούμενα πατρόν) και 30cm μάκρος. Το πατρόν αυτό μπορεί είτε να τοποθετηθεί σε διπλωμένο ύφασμα (και να έχω δύο κομμάτια), είτε στην τσάκιση διπλωμένου υφάσματος, με την πλευρά των 30cm (και να έχω ένα συμμετρικό κομμάτι). Εγώ διάλεξα το δεύτερο. Σε κάθε περίπτωση φτιάχνουμε δύο μανίκια!

Την λωρίδα με την οποία “καθάρισα” την λαιμόκοψη και το άνοιγμα μπροστά, την έφτιαξα με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνουμε τις μόστρες. Αν όμως δεν θες να παιδευτείς μπορείς απλώς να γυρίσεις στρίφωμα προς τα μέσα. Τέλος οι ραφές είναι όλες γαλλικές, αλλά αν δεν έχεις εμπειρία δεν στο συνιστώ, εγώ παιδεύτηκα πάρα πολύ.

Όπως λέει και ο τίτλος, μέσα από αυτήν τη διαδικασία έμαθα κάποια πραγματάκια για τα λεπτά υφάσματα που ήθελα να σου πω γιατί μπορεί να σου χρειαστούν. Πριν ξεκινήσω να ράβω με μουσελίνα, προς αποφυγή νέων απογοητεύσεων, μελέτησα καλά το θέμα. Αρχικά αγόρασα ειδικές βελόνες για λεπτά υφάσματα (έτσι τις ζήτησα). Στη συνέχεια έκανα μια πολύ σημαντική ρύθμιση. Χαλάρωσα την πίεση του ποδιού της ραπτομηχανής (το γαλάζιο αυτοκόλλητο στη φωτό δείχνει που βρισκόταν η εργοστασιακή ρύθμιση και όπως βλέπεις το έστριψα προς το “+” για να το χαλαρώσω). Ακόμη, στην αρχή του υφάσματος δεν έκανα μπρος-πίσω για να κλείσω την ραφή, αλλά έκανα κομπάκια στην κλωστή με το χέρι. Με όλα αυτά, δεν μου μάσησε ποτέ το ύφασμα και δεν μου κόλλησε καθόλου, κάτι που κάνει πολλές φορές με απλά σταθερά υφάσματα. Επίσης η μουσελίνα είναι όμορφη, αλλά πολύ σπαστική και απαιτητική και δεν ξέρω αν θα την ξαναχρησιμοποιήσω σύντομα! Είναι δύσκολη στην κοπή γιατί κουνιέται πολύ με το ψαλίδι, όμως τελικά  χρησιμοποίησα rotary cutter και όλα έγιναν πολύ πιο εύκολα.

Εν κατακλείδι, χάρηκα πολύ που έφτιαξα αυτό το κιμονό! Νομίζω ότι η εκνευριστική μουσελίνα κάνει το κιμονό très chic! Αν όμως είσαι αρχάρια, θα ήταν καλύτερο να επιλέξεις μια βισκόζη που ράβεται πιο εύκολα. Ειλικρινά δεν ξέρω πώς εμφανιζόμουν σε παραλίες τόσα χρόνια χωρίς κιμονό! Πλάκα κάνω… καλά δεν κάνω… καλά δεν ξέρω, είμαι μπερδεμένη.

muslin kimono front iii

Αν το δοκιμάσεις, μην ξεχάσεις να το μοιραστείς μαζί μου! Θα χαρώ πολύ να το δω. Εσύ τί ετοιμάζεις αυτή την περίοδο; Περιμένω να μάθω στα σχόλια!

Καλές δημιουργίες!

acornkiss

ΥΓ1: Την μουσελίνα που αγάπησα όσο κι αν με δυσκόλεψε, την αγόρασα από τα υφάσματα tsagrinos.gr , τις βελόνες για λεπτά υφάσματα από το κατάστημα Singer στο Χαλάνδρι , το rotary cutter το είχα αγοράσει πριν χρόνια από το kangaroocraft.gr .

ΥΓ2: Στις μετρήσεις που δίνω, έχω συμπεριλάβει περιθώριο ραφής 1,5cm.

 

Advertisement

6 thoughts on “Πώς φτιάχνω πατρόν για κιμονό και τί έμαθα για τα λεπτά υφάσματα.

  1. Και εμείς χαιρόμαστε μαζί σου καλή μου που για άλλη μια φορά κατάφερες κάτι τόσο όμορφο και αεράτο μόνη σου !Ένας άλλος λόγος που σε συμπαθώ τόσο πολύ είναι γιατί μοιράζεις τις γνώσεις σου απλόχερα για όλους εκείνους που ξεκινούν και θέλουν μια βοήθεια.Respect dear!..

    Like

    1. Όλγα μου, σε ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά σου λόγια! Να μοιράζομαι γνώσεις με ανθρώπους που έχουμε κοινά ενδιαφέροντα με γεμίζει χαρά! Χαίρομαι που νιώθεις ότι σε βοηθούν τα αρθράκια μου. Σου στέλνω ένα φιλί!😙

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.