Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τη ραπτική κάποια στιγμή έχουμε νιώσει ότι θέλουμε να τα σπάσουμε όλα! Ένα γαζί που βγαίνει συνέχεια λάθος, μία ραφή που δεν έπρεπε να κάνουμε και τώρα πρέπει να ξηλώσουμε, η μηχανή που “μασάει” τις κλωστές, είναι λόγοι που μπορούν να μετατρέψουν τη ραπτική σε εφιάλτη. Μου έχει τύχει να είμαι πάνω από λεπτό ύφασμα που έχω ξηλώσει δυο τρεις φορές (και άρα έχω ψιλοκαταστρέψει) και να φωνάζω με απόγνωση. Ο σύζυγός μου έρχεται έντρομος στο δωμάτιο να δει τί συμβαίνει. Του εξηγώ την κατάσταση και αμέσως αποκτά ένα ύφος “πας καλά κουκλίτσα μου;” και μου λέει “Και γι’ αυτό κάνεις έτσι;”. Πόσο μόνη ένιωσα! Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι πάει να πει ραπτικό δράμα, αν δεν έχει βιώσει ένα.
Τον τελευταίο καιρό όμως, παρατήρησα ότι τα “επεισόδια” αυτά έχουν μειωθεί σημαντικά. Σκέφτηκα ότι μάλλον η αλλαγή φιλοσοφίας μου σε σχέση με την ραπτική και η τάση που απέκτησα να προσπαθώ να προλάβω το “κακό”, μάλλον έπαιξαν ρόλο. Παρακάτω σου εξηγώ μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους κατάφερα να μειώσω τα δράματα και να κάνω την εμπειρία μου ακόμη πιο ευχάριστη.
- Διάβασε καλά το πατρόν σου. Αυτό που κάνω συνήθως όταν πρόκειται να ράψω από ένα πατρόν, είναι να το διαβάσω αρκετές φορές πριν το ξεκινήσω. Το έχω δίπλα στο κρεβάτι μου και ρίχνω μια ματιά στις οδηγίες λίγο πριν κοιμηθώ. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές προσπαθώ να φανταστώ ότι κάνω τα βήματα. Αυτό μπορεί να σου φαίνεται υπερβολικό, αλλά με βοηθάει πάρα πολύ όταν έρχεται η ώρα του ραψίματος.
- Ψάξε για tutorials. Δες τί δεν γνωρίζεις να κάνεις από αυτά που σου ζητάει το πατρόν και ψάξε για οδηγίες βήμα-βήμα πριν αρχίσεις το ράψιμο. Αυτό θα σε γλιτώσει από την απογοήτευση την ώρα που ράβεις και θα σου εξοικονομήσει χρόνο.
- Συντήρησε σωστά την ραπτομηχανή σου. Αυτό σημαίνει διαφορετικά πράγματα για κάθε ραπτομηχανή. Η δική μου για παράδειγμα, θέλει καθάρισμα και λάδωμα μετά από κάθε project, κάτι που κάνω πάντοτε με θρησκευτική ευλάβεια. Σίγουρα πάντως, ό,τι μηχανή και να έχεις, καλό είναι κάθε δυο-τρία project να αλλάζεις βελόνα γιατί φθείρονται και σπάνε.
- Αγόρασε τα σωστά αναλώσιμα. Ανάλογα με το ύφασμα που θα ράψεις, χρειάζεσαι διαφορετική βελόνα. Για παράδειγμα τα ελαστικά υφάσματα χρειάζονται βελόνες με στρογγυλή μύτη, ενώ τα πολύ λεπτά με ιδιαίτερα μυτερή. Επίσης η σωστή κλωστή παίζει σημαντικό ρόλο, τόσο στη λειτουργία της μηχανής, όσο και στην αντοχή του ρούχου. Η βαμβακερές κλωστές, ας πούμε, σπάνε εύκολα, ενώ οι κλωστές που βγάζουν χνούδι, εμποδίζουν την σωστή λειτουργία της μηχανής. Μια πολυεστερική, λεία κλωστή είναι η ιδανική επιλογή.
- Διάλεξε το σωστό ύφασμα. Συνήθως στα πατρόν που αγοράζεις, εκεί που αναγράφονται οι πληροφορίες του πατρόν (για τα μεγέθη, πόσο ύφασμα χρειάζεσαι κ.τ.λ.) αναφέρει και τί είδους υφάσματα είναι κατάλληλα για αυτό. Θα πρέπει όμως να λάβεις υπόψιν και την εμπειρία σου. Συνήθως, όταν είμαστε πολύ αρχάριοι, προτιμούμε υφάσματα σταθερά και εύκολα στο ράψιμο, όπως η βαμβακερή ποπλίνα. Απόφυγε για αρχή υφάσματα που γλιστράνε και δεν μένουν σταθερά εύκολα, όπως τα μεταξωτά, τη μουσελίνα και άλλα παρόμοια. Τα ελαστικά δεν είναι τόσο δύσκολα, αρκεί να μην είναι πολύ λεπτά (από αυτά που “γυρνάνε” πολύ στις άκρες), να μην είναι ανάγλυφα (γιατί θα σε δυσκολέψουν στο σημάδεμα) και να έχεις τη σωστή βελόνα. Ό,τι ύφασμα και να διαλέξεις, μην ξεχάσεις να το πλύνεις μόλις πας σπίτι για να είναι έτοιμο αμέσως μόλις θελήσεις να το ράψεις!
- Τσέκαρε τις ρυθμίσεις της μηχανής σου πριν ξεκινήσεις. Σε ένα κομμάτι που σου περίσσεψε από το ύφασμα που θα ράψεις, τέσταρε τις ρυθμίσεις σου. Κάθε ύφασμα μπορεί να θέλει τη δική του ένταση κλωστής, μήκος και είδος βελονιάς, για να έχεις μια ομοιόμορφη και καλαίσθητη ραφή. “Παίξε” με τις ρυθμίσεις μέχρι να βρεις την ιδανική.
- Μην ράβεις πάνω από τις καρφίτσες σου! Εάν η βελόνα χτυπήσει την καρφίτσα, η βελόνα θα σπάσει και μπορεί να κατευθυνθεί προς το πρόσωπό σου. Εξάλλου, το να σταματάς κάθε λίγο για να αφαιρέσεις μια καρφίτσα σε βοηθάει στο να είσαι πιο προσεκτική/-ός με το ρούχο σου και να έχεις καλύτερο αποτέλεσμα. Δευτερευόντως σε ενημερώνω ότι άλλες φορές η καρφίτσα αφού χτυπηθεί από την βελόνα, στραβώνει και μπαίνει μέσα στα δόντια της μηχανής και της δημιουργεί προβλήματα.
- Καν’ το αργά αλλά με πρόγραμμα. Καταλαβαίνω ότι θες να το τελειώσεις και να χαρείς το αποτέλεσμα. Όμως, αν τα κάνεις όλα μαζί και γρήγορα, θα κουραστείς και όταν κουραζόμαστε κάνουμε λάθη και μετά κουραζόμαστε περισσότερο για να τα διορθώσουμε. Μια μέρα αντίγραψε το πατρόν. Την επόμενη κόψε το στο ύφασμα. Μετά ράψε κάποια βήματα του πατρόν και τα υπόλοιπα την άλλη μέρα. Προσοχή όμως! Με πρόγραμμα! Δεν θες να αφήνεις μισοτελειωμένα ρούχα δεξιά και αριστερά (εκτός και αν θέλεις, που είναι δικαίωμά σου και καλά κάνεις και είμαι μαζί σου).
- Όταν όλα πάνε στραβά, σταμάτα. Μην επιμένεις. Έχεις κουραστεί. Ασ’το και κάνε μια βόλτα. Μετά θα είναι όλα πιο εύκολα.
- Το τέλειο δεν υπάρχει. Η επιδίωξη της τελειότητας, είναι σαν το κυνήγι της ουτοπίας. Όσο προσπαθείς να την φτάσεις, τόσο απομακρύνεται. (αν το κάνεις meme βάλε με στα credits, please! 🙂 ). Αντίθετα, κάνε το καλύτερο που μπορείς. Την επόμενη φορά θα είναι ακόμη καλύτερο, στο υπόσχομαι. Να είσαι ελαστική/-ός με τον εαυτό σου και να τον αγαπάς και να τον φροντίζεις.
Πάρε και μερικά έξτρα tips. Να το διασκεδάζεις! Η ραπτική είναι για να περνάς όμορφα και δημιουργικά τις ώρες σου και να έχεις υπέροχα ρούχα που έφτιαξες εσύ. Δημιούργησε γύρω σου ένα ευχάριστο περιβάλλον που να σε χαλαρώνει. Εγώ φτιάχνω τον ελληνικό μου και ακούω τις αγαπημένες μου εκπομπές στο ραδιόφωνο για παράδειγμα. Να μην φοβάσαι την αποτυχία. Φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι. Μόλις νιώσεις ότι δεν “το’ χεις” και αρχίσεις να πλημμυρίζεσαι από απογοήτευση, πάρε ανάσα, χαμογέλα και πες “Θα τα καταφέρω!”. Ακόμη και αν τελικά δεν τα καταφέρεις τώρα, το πολύ-πολύ να τα καταφέρεις λίγο αργότερα.
Είχε πλάκα που μοιράστηκα το απαύγασμα της μέχρι τώρα εμπειρίας μου στη ραπτική. Σίγουρα ο κάθε άνθρωπος λειτουργεί με τον δικό του τρόπο και δεν είναι όλα τα παραπάνω κατάλληλα για την καθημερινότητα και τον χαρακτήρα όλων. Ελπίζω όμως κάποια από αυτά να σε βοηθήσουν να είσαι πιο προετοιμασμένη/-ος, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και χωρίς άγχος την ώρα του ραψίματος. Εσύ κάνεις κάτι από τα παραπάνω; Τί συμβουλές έχεις να μου δώσεις, από την εμπειρία σου; Περιμένω να διαβάσω στα σχόλια.
Καλές δημιουργίες!
acornkiss
Πωπω ευχαριστούμε πολύ!μου δίνεις κουράγιο γιατί έχω πελαγώσει!
LikeLike
Αχ! Πόσο χαίρομαι που σε βοήθησε!!!! Καλά ραψίματα με υπομονή και χαρά! 😙💕
LikeLike