Ήρθε η εποχή που “κατεβάζω” τα χειμερινά σιγά-σιγά και αποχωρίζομαι τα καλοκαιρινά μου ρούχα. Ανάμεσά τους, βρήκα το αγαπημένο μου πουλοβεράκι (που δεν θυμάμαι καν πόσα χρόνια το έχω) με το οποίο συνηθίζω να φοράω διάφορους γιακάδες που έχω πλέξει. Η αγάπη μου για τους γιακάδες είναι πολύ παλιά και έτσι έχω φτιάξει αρκετούς με βελόνες, βελονάκι ακόμη και με την τεχνική φριβολιτέ. Τώρα που περνάω την ραπτική μου φάση, έπρεπε να ράψω μερικούς, δε νομίζεις; Στο tutorial που ακολουθεί, σου δείχνω πώς να φτιάξεις πατρόν με βάση οποιαδήποτε μπλούζα έχεις στο σπίτι!
Παίρνω λοιπόν το πουλοβεράκι μου και ξεκινάω. Διπλώνω τον λαιμό της μπλούζας με τρόπο που οι δύο ραφές των ώμων, να ακουμπούν η μία στην άλλη. Στρώνω καλά το ύφασμα και έχω τον μισό λαιμό της μπλούζας, όπως βλέπεις παραπάνω. Έτσι βρίσκω το μπροστά και πίσω κέντρο του λαιμού.
Στη συνέχεια, προσέχοντας να μην χάσω το μπροστά και το πίσω κέντρο του λαιμού, διπλώνω 1,5cm στην ραφή του ώμου και στερεώνω με μία καρφίτσα. Ακουμπάω στο χαρτί μου και σχεδιάζω το περίγραμμα του λαιμού.
Έχοντας πλέον την καμπύλη του λαιμού σαν βάση, μπορώ να σχεδιάσω τον γιακά μου σε όποιο σχήμα θέλω, με ό,τι διαστάσεις θέλω! Με την μεζούρα μου τοποθετημένη την αρχική καμπύλη, αποφασίζω το μέγεθος που θέλω να έχει και βάζω σημαδάκια κατά μήκος. Έπειτα ενώνω τα σημαδάκια και έχω την εξωτερική καμπύλη του γιακά. Αφού ολοκληρώσω το σχέδιό μου, προσθέτω γύρω από αυτό 1cm περιθώριο ραφής, όπως στην φωτό από πάνω.
Αφού κόψω το πατρόν το τοποθετώ στο ύφασμα, που το έχω διπλώσει πρώτα, με το πίσω κέντρο παράλληλο στην ούγια του υφάσματος (η ούγια είναι η πλευρά που δεν ξεφτίζει και έχει κάτι τρυπούλες συνήθως ή και το logo του υφάσματος). Είναι σημαντικό το ύφασμα να είναι διπλωμένο και να κόβω με το πατρόν δύο κομμάτια κάθε φορά, για να είναι αντικριστά.
Για το πατρόν αυτό, χρειάζεται να κόψω τέσσερα κομμάτια ύφασμα και δύο θερμοκολλητική ενίσχυση (η ενίσχυση προαιρετικά). Επειδή ο γιακάς μου θέλω να έχει άλλο ύφασμα εσωτερικά και άλλο εξωτερικά, κόβω δύο κομμάτια για το εξωτερικό ύφασμα και δύο για το εσωτερικό, σύνολο τέσσερα. Επίσης θέλω να προσθέσω ενίσχυση, οπότε κόβω δύο κομμάτια τοποθετώντας το πατρόν σε διπλωμένο φύλλο ενίσχυσης. Σιδερώνω την ενίσχυση στο ύφασμα που θέλω να φαίνεται.
Με τις καρφίτσες μου, ενώνω τα ίδια υφάσματα καλή με καλή στο πίσω κέντρο και κάνω μια ραφή. Στο ένα από τα δύο υφάσματα, αφήνω ένα κενό περίπου 3cm στο κέντρο όπως βλέπεις στις φωτογραφίες παραπάνω. Αυτό το κάνω για να γυρίσω μετά το μέσα έξω. Αφού ολοκληρώσω το ράψιμο, σιδερώνω τις ραφές ανοιχτές. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι σαν τις φωτό από πάνω.
Είμαστε πολύ κοντά! Ενώνω τα δύο νέα μου κομμάτια καλή με καλή. Ράβω περιμετρικά στο 1cm που είναι το περιθώριο ραφής μου.
Σιδερώνω τον γιακά μου και αρχίζω να κόβω μικρά τριγωνάκια περιμετρικά. Στην εσωτερική καμπύλη, τα τριγωνάκια θα πρέπει να είναι πιο κοντά μεταξύ τους, για να μην “τραβάει” το ύφασμα όταν το γυρίσουμε. Επίσης, κόβω το πολύ ύφασμα στις γωνίες με διαγώνιες ψαλιδιές. Όλα αυτά τα κάνω με μεγάλη προσοχή, γιατί δεν θέλω να κόψω κάποια ραφή κατά λάθος. Από το άνοιγμα που είχα αφήσει προηγουμένως, γυρίζω το μέσα έξω με τη βοήθεια ενός εργαλείου. Εγώ χρησιμοποιώ εδώ ένα πινέλο ζωγραφικής.
Αφού όλα είναι στη σωστή τους θέση, ρίχνω ένα καλό σίδερο για να πάρει ο γιακάς μου το τέλειο σχήμα του. Το άνοιγμα που είχα αφήσει, θα το κλείσω με κρυφοβελονιά και δε θα φαίνεται τίποτα! Ράβω και το κουμπωματάκι μου καιιιιιιιι….
έτοιμος ο καινούργιος μου γιακάς!!! Εγκρίνει και ο Φριξάκος! 😀 Ελπίζω να σε βοήθησα. Ό,τι χρειαστείς μη διστάσεις να με ρωτήσεις. Και μην ξεχάσεις να μου στείλεις φωτό με τον δικό σου γιακά!!!♥
Καλές δημιουργίες!
acornkiss
ΥΓ1: Τα υφάσματα που χρησιμοποίησα στο tutorial, είναι παλιά ρετάλια και δε θυμάμαι από που τα είχα πάρει. Το ύφασμα του άλλου γιακά με τα μεγάλα τριαντάφυλλα, αλλά και την θερμοκολητική ενίσχυση, τα αγόρασα από το Raftadiko.gr εδώ και εδώ.
ΥΓ2: Το κούμπωμα δεν ξέρω πώς ονομάζεται στα ελληνικά. Στα αγγλικά λέγεται hooκ and eye και είναι αυτό. Θα το βρεις σε οποιοδήποτε κατάστημα με είδη ραπτικής.
ΥΓ3: Οι ετικέτες με το λογότυπό μου, εκτυπώθηκαν στην stampaprint.gr.
Πολύ καλές οι οδηγίες σου.
Κόπτσα, λέγεται το hook and eye.
Καλή συνέχεια.
LikeLike
Σε ευχαριστώ πολύ-πολύ!!! Και για τα καλά σου λόγια και για την κόπιτσα! Εγώ νόμιζα πως κόπιτσα λεγόταν η σούστα. Μα πόση ασχετοσύνη πια! 😀 Καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις!!!! ♥
LikeLike
μα πόσο τέλειο!!!! και λάτρεψα και το ύφασμα που έβαλες 🙂
LikeLike
Σε ευχαριστώ πολύυυυυ!!!! Μακάρι να θυμόμουν από που το είχα πάρει! Και έιχα μόνο ένα μικρό κομματάκι. Με έναν γιακά τελείωσε. Και πάλι ευχαριστώωω!!! ♥
LikeLike