παρουσιαση πατρον · πατρον · Μετατροπές πατρόν · Ραπτικη · pattern hack · tutorial

Laurel dress, παρουσίαση και μετατροπή πατρόν.

laurel dress front

Το Laurel dress είναι ένα πατρόν της εταιρίας Colette patterns. Πρόκειται για ένα πολύ απλό φόρεμα στην γραμμή του αλλά και την κατασκευή του και άρα ιδανικό για αρχάριους. Ανήκει στην κατηγορία φορεμάτων που οι Άγγλοι αποκαλούν Shift dresses και μπορούν να φορεθούν όλες τις ώρες. Ανάλογα δε με το ύφασμα που χρησιμοποιείς, μπορείς να κάνεις ένα τέτοιο φόρεμα από απλό καθημερινό, έως σούπερ chic βραδινό! Αυτός είναι και ο λόγος που το διάλεξα, η πολυχρηστικότητά του.

Το φόρεμα πέφτει χαλαρό στο σώμα και όλες οι κινήσεις γίνονται με άνεση. Αυτό το εκτίμησα ιδιαίτερα, γιατί την προηγούμενη φορά που έφτιαξα shift dress, με στένευε στη μασχάλη (ενώ στο υπόλοιπο σώμα μου ήταν αρκετά φαρδύ) και δυσκολευόμουν λίγο να σηκώνω τα χέρια. Επειδή όμως ήταν το δεύτερο φόρεμα που έραβα, νόμιζα πως έφταιγα εγώ. Εκτός από τις κλασικές πένσες στο στήθος, έχει και διπλές πένσες στο πίσω μέρος. Αυτές, κάνουν το φόρεμα πιο θηλυκό, αφού αγκαλιάζει καλύτερα τις καμπύλες του και τις αναδεικνύει.  Βέβαια, παρατηρώ ότι μου πέφτει πολύ φαρδύ στο σώμα, ενώ στο μπούστο και τα χέρια είναι όπως πρέπει. Σκέφτηκα να κάνω μικρότερο νούμερο, αλλά φοβάμαι ότι τότε θα με στενεύει στο πάνω μέρος. Έτσι, λέω να δοκιμάσω να “παίξω” ανάμεσα σε δύο μεγέθη την επόμενη φορά. Δηλαδή στο πάνω μέρος να έχω το νούμερο αυτό και κάτω από το στήθος, ένα νούμερο μικρότερο. Με τρομάζει βέβαια λίγο αυτή η διαδικασία, αλλά θα το προσπαθήσω!

Τα τελειώματα στον λαιμό και τα μανίκια, τα έκανα με ρέλι ακολουθώντας τις οδηγίες που περιέχει το πατρόν. Ήταν η πρώτη φορά που έκανα κάτι τέτοιο και η αγωνία μου αν θα τα καταφέρω ήταν μεγάλη. Το ρέλι του λαιμού χρειάστηκε να το ξηλώσω και να το ξαναράψω. Τα μανίκια έπειτα μου φάνηκαν πιο εύκολα. Διάλεξα ένα σατέν ρέλι με αυτό το ύφασμα για να δώσω λίγη χλιδή. Βέβαια μόνο εγώ κι εσύ θα το ξέρουμε αλλά δεν πειράζει. Νομίζω ότι μου αρέσει πολύ να χρησιμοποιώ ρέλι αντί για μόστρες. Κόβεις λιγότερα κομμάτια στο ύφασμα και το αποτέλεσμα είναι αρκετά “καθαρό”. Υπάρχει αυτή η ραφή γύρω από τον λαιμό που μπορείς να αποφύγεις με τις μόστρες, αλλά εμένα δε με ενοχλούν οι ραφές στη λαιμόκοψη.

Το πατρόν έχει τις τέσσερις παραλλαγές που βλέπεις από πάνω. Για την πρώτη εκδοχή, υπάρχουν οδηγίες φοδραρίσματος σε περίπτωση που θες να χρησιμοποιήσεις κάποιο πολύ λεπτό και φίνο ύφασμα. Οι οδηγίες είναι βήμα-βήμα, όπως τις αγαπώ!

Όπως θα πρόσεξες, το φόρεμά μου έχει ένα βολάν στο στήθος. Αυτή είναι και η μετατροπή που έκανα. Επειδή το πατρόν είναι πάρα πολύ απλό, σκέφτηκα ότι είναι κατάλληλο για να εκφραστώ επάνω του δημιουργικά και επειδή λατρεύω τα βολάν, έκανα αυτή την αλλαγή!

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή.  Πάνω στο πατρόν του μπροστινού μέρους, σχεδίασα την καμπύλη στην οποία θα βρίσκεται το βολάν. Στη συνέχεια, ξεπατίκωσα εκ νέου το πατρόν, από την λαιμόκοψη έως την καμπύλη που είχα σχεδιάσει. Στο νέο μου πατρόν, πρόσθεσα περιθώριο ραφής 1,5cm και το έκοψα. Για να μην ξεπατικώνω πάλι το υπόλοιπο πατρόν, πρόσθεσα με μπλε χρώμα το περιθώριο ραφής της καμπύλης του βολάν και όταν έκοβα το πατρόν, χρησιμοποίησα καρμπόν και ροδέλα για να το περάσω στο ύφασμα (το κομμάτι του πατρόν από την μπλε γραμμή έως τον λαιμό είναι σα να μην υπάρχει). Έτσι το μπροστά μέρος του πατρόν, αποτελείται τώρα από δύο κομμάτια. Δεν είναι εύκολο; 🙂

laurel dress semiside with alan

Είμαι πολύ χαρούμενη με το νέο μου φορεματάκι και νομίζω ότι θα είναι το φόρεμα Χριστουγέννων για φέτος αλλά και η συμμετοχή μου στο #littlereddressproject 2017. Φίνγκερς κροσντ, που λένε και στο χωριό μου!

Περιμένω τις συμβουλές, τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σου!

Καλές δημιουργίες!

acornkiss

ΥΓ1: Το ύφασμα είναι wool crepe και το αγόρασα από εδώ.

ΥΓ2: Το πατρόν το “κατέβασα” σε μορφή pdf με τη συνδρομή μου στο seamwork magazine με 3 credits. Αν δεν έχεις συνδρομή, μπορείς να το αγοράσεις από εδώ.

 

Advertisement

4 thoughts on “Laurel dress, παρουσίαση και μετατροπή πατρόν.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.