Πάει καιρός που ήθελα να φτιάξω μία κάπα. Το κρύο μπαίνει για τα καλά και πάντα απολάμβανα πάνω από τα ρούχα μου μια επιπλέον κάλυψη. Αυτό το υφασματάκι που σε τυλίγει απαλά και σε κάνει να νιώθεις χουχουλιάρικα όπου κι αν βρίσκεσαι, είναι το κάτι άλλο!

Ξεκίνησα την αναζήτησή μου στο pinterest (ναι, σε αυτή τη σατανική μηχανή αναζήτησης, που μπαίνεις για κάτι και καταλήγεις να βλέπεις κάτι άλλο, έχοντας ξεχάσει τον λόγο για τον οποίο το επισκέφθηκες και είναι πια βράδυ) και βρήκα πάρα πολλά δωρεάν πατρόν με υπέροχες οδηγίες. Εμένα όμως μου άρεσε αυτό που βλέπεις από πάνω, το οποίο ήταν χωρίς οδηγίες! (και δεν είμαι σίγουρη αν είναι κάπα ή πόντσο, εγώ για κάπα έψαχνα) 😀 Το παρατήρησα για κάμποση ώρα και συνειδητοποίησα ότι δεν θα ήταν και τόσο δύσκολο να το φτιάξω μόνη μου.
Έχοντας περίπου στο μυαλό μου τον τρόπο που θα σχεδίαζα το πατρόν, ξεκίνησα την αναζήτηση υφάσματος. Το ύφασμα που χρησιμοποιείται στο αρχικό ρούχο, είναι υπέροχο σαν χρώμα αλλά και σαν μέγεθος καρό και με είχε στοιχειώσει! Έψαξα πάρα πολύ σε πολλά ιντερνετικά καταστήματα και δεν βρήκα πουθενά κάτι παρόμοιο. Είπα λοιπόν να συμβιβαστώ με ένα πιο απλό, λιτό και καθημερινό καρό. Το συγκεκριμένο, το ανακάλυψα τυχαία σε ένα κατάστημα της Παιανίας, που ονομάζεται Γκίκας και στο οποίο είχα πάει για άλλον λόγο. Ήταν πραγματική ευκαιρία, αφού κόστισε μόλις 3€ το μέτρο! Η υφή του είναι εξαιρετική. Νιώθεις ένα ανεπαίσθητο τσίμπημα, ίσα-ίσα για να σου πει ότι έχει και μαλλί στη σύνθεσή του.
Έλα τώρα να σου δείξω, πώς έφτιαξα το πατρόν.
Μέτρησα από το λακκάκι του λαιμού μου, μέχρι το σημείο που ήθελα να πέφτει το μανίκι στο χέρι μου. Τη μέτρηση την έκανα με το χέρι κάτω, γιατί ήθελα να συμπεριλάβω και την καμπύλη του ώμου. (Αν δεν μπορείς να το κάνεις μόνη,-ος σου, ζήτα από κάποιον να σε βοηθήσει) Από την μέτρηση αυτή, προέκυψε το φάρδος του πατρόν, που είναι 60cm.
Για να βρω το μήκος, μέτρησα από τον ώμο, μέχρι το σημείο που θέλω να πέφτει η κάπα μου και πρόσθεσα 4,5cm (1.5cm για περιθώριο ραφής στους ώμους + 3cm για στρίφωμα). Η μέτρηση αυτή για μένα, ήταν 65cm.
Για να σχηματίσω την μπροστά λαιμόκοψη, μέτρησα από το λακκάκι του λαιμού μέχρι το σημείο που ήθελα να είναι το άνοιγμα στους ώμους. Από την μέτρηση αυτή, είχα 11,5cm. Στη συνέχεια, μέτρησα από τον ώμο, ως το σημείο που ήθελα να πέφτει η λαιμόκοψη, συνυπολογίζοντας 1,5cm περιθώριο ραφής και είχα το νούμερο 10,5cm. Ένωσα αυτά τα δύο σημεία, σχηματίζοντας μια καμπύλη.
Για να σχηματίσω την πίσω λαιμόκοψη, χρησιμοποίησα την μέτρηση της μπροστινής λαιμόκοψης για το άνοιγμα ως προς τους ώμους, δηλαδή 11,5 cm. Στη συνέχεια, “κατέβηκα” 4,5cm στην πλάτη, περιλαμβάνοντας στη μέτρησή μου και 1,5cm περιθώριο ραφής. Ένωσα ξανά τα δύο σημεία με μία καμπύλη.
Τα πατρόν το τοποθέτησα σε διπλωμένο ύφασμα με την λαιμόκοψη στην τσάκιση (ή δίπλωση, που λέω και στο σχέδιο).
Φυσικά, όλες αυτές τις μετρήσεις μπορείς να τις περάσεις απ’ ευθείας στο ύφασμα. Εγώ προτιμώ πάντα να έχω ένα πατρόν, αρχικά γιατί δεν μπορώ να σχεδιάσω ευθεία γραμμή πάνω σε ύφασμα αλλά και γιατί με ένα έτοιμο πατρόν, δε χρειάζεται να μετράς εκ νέου κάθε φορά που θες να επαναλάβεις ένα ρούχο.
Έραψα το μπροστά κομμάτι με το πίσω στους ώμους, χρησιμοποιώντας το 1,5cm περιθώριο ραφής που είχα υπολογίσει. Τη λαιμόκοψη, την “τελείωσα” με ρέλι. Έμαθα την τεχνική αυτή όταν έραψα το Laurel dress και την λάτρεψα.
Στη συνέχεια, αφού έκανα όλα τα στριφώματά μου, πρόσθεσα και δύο ραφές στα σημεία που σου υποδεικνύω στην φωτογραφία με το σχέδιο του πατρόν, στο σχήμα (γ). Οι ραφές αυτές προσφέρουν μία σταθερότητα και δίνουν αίσθηση κιμονό που τόσο μου αρέσει! Μου πήρε ελάχιστο χρόνο για να το ράψω. Σε λίγες ώρες το απογευματάκι το είχα τελειώσει.
Ελπίζω να σου άρεσε το πατρόν και να το δοκιμάσεις. Και φυσικά μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί μου το αποτέλεσμα. Χαίρομαι τόσο πολύ όταν βλέπω τις δημιουργίες σας! Περιμένω τις παρατηρήσεις, τις ερωτήσεις και τα σχόλια σου.
Καλές δημιουργίες!
acornkiss
ΥΓ1: Το ύφασμα το αγόρασα από τον Γκίκα Παιανίας.
ΥΓ2: Ζητώ συγγνώμη για το μαλλί μου, αλλά αν έχεις κι εσύ ακαθόριστα κυματιστό μαλλί, που τις περισσότερες φορές μοιάζει αχτένιστο, που στην παραμικρή υγρασία φριζάρει και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να το κάνει καλά, θα με καταλάβεις (όπως σε καταλαβαίνω κι εγώ άλλωστε 😉 ).