Ραπτικη

Bernette Sew & Go 8 και παρουσίαση ραπτομηχανής. (ή review βρε παιδί μου!)

bernette front

Να σου συστήσω, την αγαπημένη μου φίλη, την Bernette Sew & Go 8! Είναι μία ηλεκτρονική ραπτομηχανή, την οποία αγόρασα τρεις μήνες πριν. Η πρώτη ραπτομηχανή που αγόρασα ποτέ ήταν μία πολύ απλή, που την αγαπώ και με αυτήν έκανα τα πρώτα μου δειλά βήματα στην ραπτική ρούχου. Σύντομα όμως ένιωσα την ανάγκη για περισσότερα. Περισσότερα είδη ραφών, περισσότερα είδη κουμπότρυπας, περισσότερες λειτουργίες, περισσότερη ευκολία. Όσο και αν αγαπούσα την παλιά μου μηχανή, είχα ξεχεριαστεί με τις ροδέλες της και το συνεχές καθάρισμά της, τα μασήματά της και τις παραξενιές της. Άρχισα να ψάχνω για μια ηλεκτρονική μηχανή, σε καλή τιμή και τη βρήκα! Η Bernette μου διαπίστωσα πως για αυτά που προσφέρει είχε εξαιρετική τιμή.

Ο κύριος λόγος που την ήθελα ηλεκτρονική, ήταν για να κάνω πιο εύκολη τη ζωή μου. Μου φαινόταν (και είναι) υπέροχο να πατάς απλώς ένα κουμπάκι για να διαλέξεις μήκη, πλάτη, ραφές κ.τ.λ., ενώ μία οθόνη σε ενημερώνει διαρκώς για όλα αυτά. Η συγκεκριμένη ραπτομηχανή, σου λέει ακόμη και ποιο ποδαράκι να χρησιμοποιήσεις για κάθε ραφή! Επίσης έχει προκαθορισμένα τα μήκη και τα πλάτη για όλες τις βελονιές στα μεγέθη που χρησιμοποιούνται πιο συχνά, τα οποία φυσικά μπορείς να αλλάζεις όποτε χρειάζεται.

Παραπάνω, βλέπεις δύο δειγματάκια που έραψα αμέσως μόλις πήρα τη ραπτομηχανή. Οι ραφές, εκτός από την ευθεία και το ζιγκ-ζαγκ, είναι όλες με τα προκαθορισμένα μήκη και πλάτη της μηχανής. Δεν είναι υπέροχες; Ακόμη δεν το έχω πάρει απόφαση να διακοσμήσω κάποιο ρούχο, αλλά ελπίζω να το κάνω σύντομα. Η αγαπημένη μου ραφή είναι αυτή που βλέπεις στην αριστερή φωτογραφία πάνω από τις κουμπότρυπες. Τη χρησιμοποιώ στο καρίκωμα γιατί δίνει ένα υπέροχο φινίρισμα. Δεν είναι βέβαια και κοπτοράπτης, αλλά κάνει φοβερή δουλειά.

jersey stitch

Εκεί που τα βρήκα δύσκολα ήταν με τις ελαστικές ραφές. Όταν ράβω όλα φαίνονται καλά, μόλις όμως τεντώσω το ύφασμα και το αφήσω να επανέλθει, οι ραφές δεν επανέρχονται μαζί του αλλά μένουν ξεχειλωμένες. Το δείγμα που βλέπεις είναι με τις ρυθμίσεις της μηχανής. Έπαιξα μαζί τους αρκετά χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έτσι συνεχίζω να ράβω τα ελαστικά μου με απλό ζιγκ-ζαγκ που είναι εγγύηση.

 

Όλες οι ραφές της μηχανής είναι κρυμμένες στα κουμπάκια που βλέπεις από πάνω, μαζί με τις ρυθμίσεις τους. Στην αρχή φαίνεται τρομακτικό, αλλά μόλις διαβάσεις το βιβλιαράκι όλα ξεκαθαρίζουν. Η χρήση είναι τρομερά απλή. Κάποιες λειτουργίες που έχει και μου φάνηκαν σπουδαίες, είναι η μνήμη, με την οποία μπορείς να εναλλάσσεις μια σειρά από ραφές που έχεις επιλέξει (δεν το έχω κάνει ακόμη) και η επιλογή για “mirrored” (καθρεπτισμένες) ραφές. Αυτό σημαίνει, πως όλες οι βελονιές μπορούν να ραφτούν και ως οι αντανακλάσεις τους!

Κάποιες άλλες βασικές λειτουργίες που κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, είναι το κουμπάκι με το οποίο επιλέγεις αν η βελόνα σου θέλεις να μένει πάνω ή κάτω όταν σταματάς να ράβεις (αντίο γύρισμα ροδέλας!), το εξαρτηματάκι για το πέρασμα της κλωστής στη βελόνα και η λειτουργία χωρίς να πατάς το πεντάλ που κάνει την κουμπότρυπα μία υπέροχη εμπειρία. Επιπλέον, τα δοντάκια της μηχανής κατεβαίνουν για να ράβεις ελεύθερο σχέδιο ή να μαντάρεις τα ρούχα σου. Αυτό που δεν έχει, είναι ο ρυθμιστής πίεσης ποδιού. Στην αρχή αυτό με είχε τρομάξει και πίστευα ότι θα έχω πρόβλημα με κάποια είδη υφασμάτων, όμως έχω ράψει πλέον πολλά και διαφορετικά υφάσματα (από λεπτή βισκόζη, ελαστικά, μέχρι χοντρό πλεκτό και μάλλινο) και η μηχανή φαίνεται να πατά τέλεια πάνω τους, χωρίς παραπάνω πίεση από όσο πρέπει.

bernette foot close

Κάτι που δεν είναι και τίποτα σπουδαίο, αλλά ένιωθα την έλλειψή του στην παλιά μου μηχανή, είναι η ύπαρξη μετρήσεων και στα αριστερά του ποδιού! Μερικές φορές πρέπει να ράψεις έχοντας το ρούχο δεξιά σου και τότε είναι πολύ χρήσιμες αυτές οι μετρήσεις.

bernette feet

Η ραπτομηχανή ήρθε με προίκα τα εξαρτηματάκια που έχουν όλες οι μηχανές και τα ποδαράκια που βλέπεις από πάνω! Είναι σε μέγεθος που χρησιμοποιείται στις περισσότερες μηχανές. Κάτσε να σου πω ένα-ένα τί κάνουν.

 1. Ποδαράκι για αυτόματη κουμπότρυπα μίας φάσης. Τοποθετείς το κουμπάκι σου πάνω του και αυτό ξέρει το μέγεθος της κουμπότρυπας που πρέπει να κάνει!
 2. Ποδαράκι σατινέ. Το χρησιμοποιείς όταν ράβεις διακοσμητικές ραφές τύπου κέντημα.
 3. Ποδαράκι για καρίκωμα. Κρατάει το ύφασμα στη σωστή θέση για ομοιόμορφο καρίκωμα.
 4. Ποδαράκι για κρυφοβελονιά. Χρησιμοποιείται με τη ραφή για κρυφοβελονιά.
 5. Ποδαράκι για ραφή κουμπιών.
 6. Ποδαράκι για φερμουάρ, απλό.
 7. Ποδαράκι για ζιγκ-ζαγκ. Είναι γενικής χρήσης, απλώς έχει μεγάλο άνοιγμα και μπορεί να κάνει και το πιο φαρδύ ζιγκ-ζαγκ. Κυρίως αυτό χρησιμοποιώ. Έχει αυτό το έλασμα στο πλάι που χρησιμεύει όταν ράβεις πολύ χοντρά υφάσματα. Μόλις φτάσεις στο σημείο που το ποδαράκι είναι στον αέρα και δεν προχωράει, πατάς το έλασμα και “κλειδώνει”. Συνεχίζεις το ράψιμο κανονικά και μόλις κατέβεις το “βουνό” αυτό “ξεκλειδώνει”.

Για τη συντήρησή της, χρειάζεται καθάρισμα μία φορά το μήνα (τί χαρα!) και λάδωμα στα σημεία που υποδεικνύονται στις οδηγίες χρήσης.

Πρόσφατα μου παρουσίασε μία μικρή απορρύθμιση στις κουμπότρυπες και πρέπει να την στείλω για επιδιόρθωση (κλαψ!) Με τις κουμπότρυπες πάντα είμαι κακότυχη. Και η προηγούμενη μηχανή μου το ίδιο θέμα είχε. Εκτός από αυτή τη μικρή ατυχία όμως, μπορώ να πω ότι είμαι απολύτως ικανοποιημένη από τις λειτουργίες της μηχανής μου. Με καλύπτουν σε οτιδήποτε έχω σκεφτεί να κάνω μέχρι στιγμής και δε νομίζω να χρειαστεί σύντομα να την αλλάξω. Επειδή υποφέρω από τενοντίτιδες, οι ηλεκτρονικές της λειτουργίες και το γεγονός πως δε μασάει εύκολα υφάσματα, μου έχουν ξεκουράσει τα χέρια πολύ και η εμπειρία μου την ώρα του ραψίματος έχει γίνει πιο ευχάριστη. Δε σου κρύβω ότι στην αρχή με τρόμαζαν οι ήχοι που βγάζει στην εκκίνηση. Δεν ήξερα ότι είναι φυσιολογικοί και έλεγα, “Πάει, τη χάλασα!” (παρεμπιπτόντως να σου πω ότι δεν είναι καθόλου θορυβώδης), αλλά γρήγορα κατάλαβα πως έτσι κάνουν οι ηλεκτρονικές μηχανές.

Αυτή είναι η μηχανούλα μου και είμαστε αχώριστες. Την αγαπώ και τη φροντίζω όσο μπορώ. Πιστεύω να είμαστε πολλά χρόνια μαζί και να ράβουμε ό,τι βάζει ο νους μας. Θα χαρώ πολύ να διαβάσω τα σχόλια, τις παρατηρήσεις, τις απορίες και τις συμβουλές σου!

Καλές δημιουργίες!

acornkiss

ΥΓ1: Τη ραπτομηχανή μου, την αγόρασα από το ηλεκτρονικό κατάστημα raptomixanes.gr το οποίο εδρεύει στην Κρήτη.

ΥΓ2: Η ανάρτηση αυτή ΔΕΝ είναι χορηγούμενη και εκφράζει την προσωπική και ειλικρινή μου γνώμη.

 

 

Advertisement

5 thoughts on “Bernette Sew & Go 8 και παρουσίαση ραπτομηχανής. (ή review βρε παιδί μου!)

 1. Καλορίζικη, είναι μια κούκλα. Προσωπικά προτιμώ τις μηχανικές ραπτομηχανές γιατί θέλουν λιγότερη συντήρηση, αλλά πάντα τις χαζεύω τις ηλεκτρονικές στο ίντερνετ.
  Η ταχύτητα της μηχανής πώς είναι; Βλέπεις κάποια διαφορά σε σχέση με τις κλασσικές;

  Like

  1. Σε ευχαριστώ πολύ!!! ♥ Από την προηγούμενη που είχα είναι σαφώς πιο γρήγορη. Έχει ροοστάτη ταχύτητας. Δεν την έχω λειτουργήσει ποτέ στο τέρμα, γιατί πάει πολύ γρήγορα για μένα. Το πιο ωραίο όμως, είναι η ευκολία με την οποία κυλάνε όλα τα υφάσματα. Στην παλιά μου δεν άρεσαν όλα και είχαμε δράματα! Βέβαια ήταν και από τις πιο απλές μηχανικές ραπτομηχανές. Φαντάζομαι πως οι πιο καλές μηχανικές θα είναι το ίδιο καλόβολες με αυτήν που έχω τώρα.

   Liked by 1 person

   1. Πολύ ωραία η παρουσίαση σου.. Έχω την ίδια μηχανή και σε σχέση με μια παλιότερη νομίζω ότι κελαηδάει!! Σε ευχαριστούμε πολύ!

    Liked by 1 person

   2. Να είσαι καλά Χριστίνα μου! Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση. Κι εγώ το ίδιο νομίζω! Άλλο πράγμα οι ηλεκτρονικές! Πάω να ράψω χωρίς άγχος ότι κάτι δε θα δουλέψει και θα πρέπει να λαδώνω και να βγάζω κλωστές και υφάσματα. Καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις! ♥♥♥

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.