πως φτιαχνω πατρον · παρουσιαση πατρον · πατρον · Μετατροπές πατρόν · Οδηγιες ραπτικης · Ραπτικη · Pattern hacking · tutorial

Delphine skirt και πώς φτιάχνω τις δικές μου, κοφτές τσέπες! (tutorial)

delphine skirt front

Είναι γεγονός! Έφτιαξα και το τελευταίο πατρόν του αγαπημένου μου βιβλίου, Love at first stitch και η χαρά μου δεν περιγράφεται. Μάλιστα σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο της Tilly Walnes, οπότε τελείωσα πάνω στην ώρα 🙂 .

Η Delphine είναι μία φούστα με ρετρό διάθεση που σε ταξιδεύει και άκρως κολακευτική για όλες τις σιλουέτες. Το ζωνάκι της τυλίγει τη μέση, στη συνέχεια μία απαλή καμπύλη αγκαλιάζει τους γοφούς και καταλήγει σε γραμμή ‘Α’. Είναι πολύ άνετη και ταυτόχρονα άκρως θηλυκή.

Επειδή το πατρόν αυτό είναι το δεύτερο του βιβλίου, η Tilly το έχει μετατρέψει σε σεμινάριο αρχαρίων και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Με αυτή τη φούστα θα μάθεις πολύ χρήσιμες τεχνικές, όπως τον τρόπο να τοποθετείς ζωνάκι και να βάζεις κρυφό φερμουάρ. Αν και δεν είχα φτιάξει τη συγκεκριμένη φούστα τόσο καιρό, χρησιμοποίησα τις οδηγίες αυτού του πατρόν όταν έφτιαξα τις πρώτες φούστες μου με κρυφό φερμουάρ. Ο τρόπος που τα εξηγεί είναι γεμάτος θετική ενέργεια και η αυτοπεποίθηση που σου δίνει, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας.

Να σου πω όμως και λίγα λόγια για τη δική μου εκδοχή. Έχω φτιάξει το νούμερο ‘3’, χωρίς καμία προσαρμογή μεγέθους (δεν ξέρω να κάνω άλλωστε) εκτός από το μήκος που το κόντυνα 5cm. Η μεγάλη αλλαγή που έκανα, ήταν να προσθέσω κοφτές τσέπες και νομίζω πως της πηγαίνουν πολύ. Είναι μία πολύ εύκολη διαδικασία, την οποία θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω αμέσως τώρα!

Καταρχάς, αυτήν τη μέθοδο μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις σε οποιοδήποτε πατρόν φούστας, παντελονιού, σορτς κ.ο.κ., είναι universal.

  • Ξεκινάς ξεπατικώνοντας κανονικά το μπροστά μέρος της φούστας.
  • Πάνω στο πατρόν αυτό σχηματίζεις την τσέπη στο σχήμα που επιθυμείς και στο σημείο που θες να πέφτει.
  • Στην καμπύλη που θα είναι το άνοιγμα, προσθέτεις περιθώριο ραφής όσο σε βολεύει (εμένα η φούστα έχει ενσωματωμένο περιθώριο ραφής 1,5cm, οπότε άφησα το ίδιο περιθώριο και εκεί για να μην μπερδεύομαι).

pocket drafting 3

  • Σε δύο καινούργια χαρτιά, ξεπατικώνεις τα δύο μέρη της τσέπης. Το ένα κομμάτι (αριστερά)  είναι ολόκληρο το περίγραμμά της και αποτελεί το κύριο μέρος της τσέπης. Το δεύτερο κομμάτι  (δεξιά) είναι η εσωτερική πλευρά του σχεδίου, ως την καμπύλη που θα είναι το άνοιγμα και αποτελεί τη μόστρα της τσέπης.

pocket drafting 5

  • Έπειτα, στο πατρόν της φούστας, κόβεις το κομμάτι που βρίσκεται αριστερά από την καμπύλη του ανοίγματος της τσέπης που είχες σχεδιάσει (μαζί με το περιθώριο ραφής) όταν ζωγράφιζες την τσέπη. Όπως βλέπεις στη φωτό, κόβεις από τη μεριά που είναι η πλαϊνή ραφή της φούστας και το ζωνάκι (πάνω αριστερά). Θα πρέπει η καμπύλη του κομματιού της μόστρας να εφαρμόζει τέλεια στην καμπύλη της φούστας που έκοψες.

pocket drafting 6

  • Στο τέλος, θα πρέπει να έχεις τρία κομμάτια. Από αριστερά προς τα δεξιά είναι, η τσέπη, η μόστρα της τσέπης, το μπροστά πατρόν της φούστας. Όπως βλέπεις, σε όλα τα κομμάτια έχω περάσει τα σημαδάκια που έχει και το αρχικό πατρόν για να τα ενώσω με σιγουριά και ευκολία στο ράψιμο.
  • Κόβεις, το πατρόν της φούστας σύμφωνα με τις οδηγίες (εδώ στην τσάκιση του υφάσματος), δύο αντικριστά κομμάτια για το πατρόν της τσέπης και δύο αντικριστά κομμάτια για το πατρόν της μόστρας.

Πάμε τώρα και στο ράψιμο!

  • Τοποθετώ τις μόστρες καλή με καλή στη φούστα και ράβω μόνο στο σημείο που θα είναι το άνοιγμα της τσέπης, όπως βλέπεις στις φωτογραφίες.
  • Κόβω το περιθώριο ραφής και το σιδερώνω προς την πλευρά της μόστρας.
  • Ράβω πολύ κοντά στη ραφή, από τη μεριά της μόστρας, “πιάνοντας” τα περιθώρια ραφής από κάτω. Αυτό το κάνω για να στέκεται καλύτερα η μόστρα και να μη βγαίνει προς τα έξω.
  • Σιδερώνω καλά, βάζοντας λίγο πιο μέσα τη μόστρα. Θέλω δηλαδή να βλέπω λίγο από το καλό μου ύφασμα όταν τη σιδερώνω. Έτσι εξασφαλίζω ότι δε θα φαίνεται απ’ έξω.
  • Παίρνω τα κομμάτια που είναι οι τσέπες μου και τα τοποθετώ καλή με καλή σε σχέση με τις μόστρες και καλή με ανάποδη σε σχέση με τη φούστα.
  • Ράβω τη μεγάλη καμπύλη που ενώνει την τσέπη με τη μόστρα και μόνον αυτή. Κοίταξε καλά τις φωτογραφίες και θα καταλάβεις. Δεν ράβω τίποτα με το κύριο κομμάτι της φούστας.

Τελειώνουμε…

  • Με το μεγαλύτερο γαζί της ραπτομηχανής μου και χωρίς να κάνω μπρος πίσω στην αρχή και το τέλος, στερεώνω την τσέπη στην φούστα στα σημεία που βλέπεις από πάνω. Δηλαδή στο ζωνάκι και την πλαϊνή ραφή. Χρησιμοποιώ τα σημαδάκια μου για να είναι όλα στη θέση τους. Αυτές οι ραφές είναι προσωρινές. Μόλις τελειώσω τη φούστα θα τις αφαιρέσω.
  • Από εδώ και πέρα χρησιμοποιώ το κομμάτι της φούστας ενιαίο (σαν ένα μπροστινό κομμάτι) και ακολουθώ τις οδηγίες συναρμολόγησης του πατρόν.

Πώς σου φάνηκε; Εύκολο δεν είναι; Τώρα θα μπορείς να βάζεις τσέπες σε όλα σου τα ρουχαλάκια! Περιμένω τα σχόλια, τις παρατηρήσεις, τις απορίες και τις συμβουλές σου. Επίσης, αν το δοκιμάσεις, μην ξεχάσεις να μου στείλεις μια φωτογραφία με τη δημιουργία σου στο facebook, στο instagram, στο email μου… όπου θέλεις. Και όπως πάντα…

Καλές δημιουργίες!

acornkiss

ΥΓ1: Όταν λέω “ζωνάκι”, εννοώ το σημείο που θα μπει μετά το ζωνάκι, δηλαδή τη μέση.

ΥΓ2: Το ύφασμα, είναι από περίσσευμα που είχα όταν έφτιαχνα το Cleo pinafore.

ΥΓ3: Το βιβλίο, το αγόρασα από εδώ.

Advertisement

2 thoughts on “Delphine skirt και πώς φτιάχνω τις δικές μου, κοφτές τσέπες! (tutorial)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.