Οδηγιες ραπτικης · Ραπτικη · tips

Σε τί χρησιμεύουν τα ποδαράκια της ραπτομηχανής μου;

sewing feet front

Είναι έξι μήνες τώρα περίπου που έχω την καινούργια μου ραπτομηχανή και έχουμε γίνει πολύ καλές φίλες. Γνωριστήκαμε καλά, ξεπεράσαμε την αρχική ασυνεννοησία και έφτασε η ώρα να ανακαλύψω επιτέλους, τί κάνουν όλα αυτά τα αξεσουάρ της;  Εκτός από το ποδαράκι της κουμπότρυπας, του φερμουάρ και το ζιγκ-ζαγκ, είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζω τα υπόλοιπα ποδαράκια και ανακάλυψα ότι τελικά είναι χρήσιμα! Κάνουν τη ζωή πιο εύκολη και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα “κλακ!” για να τα τοποθετήσεις.

Σε ενημερώνω ότι τα ποδαράκια αυτά ήρθαν με την Bernette Sew & Go 8 οπότε είναι πιθανό τα δικά σου ποδαράκια να είναι κάπως διαφορετικά. Γενικά ό,τι αμιγώς τεχνικό γράφω σε αυτό το post (π.χ. ρυθμίσεις  μήκους γαζιών) αφορά κατά κύριο λόγο μηχανές σαν τη δική μου. Παρ’ όλα αυτά τα ποδαράκια που σου δείχνω κάνουν τα ίδια πράγματα για όλες τις ραπτομηχανές.

Σου προτείνω όταν χρησιμοποιείς ένα ποδαράκι για πρώτη φορά, εκτός από το να διαβάζεις τις οδηγίες του κατασκευαστή που είναι αυτονόητο, να το δοκιμάζεις πρώτα χειροκίνητα με τη ροδέλα. Έτσι θα έχεις τον έλεγχο  και δε θα κινδυνεύεις να σου χτυπήσει η βελόνα στο ποδαράκι. Επίσης δες και τα βιντεάκια που σου έχω βάλει με link για να έχεις μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

  • Ποδαράκι καρικώματος / overlock foot (Ε) 

Θα έχεις παρατηρήσει ότι πολλά υφάσματα όπως τα βαμβακερά ξεφτίζουν στις άκρες και για τον λόγο αυτό, όταν δεν έχουμε κοπτοράπτη, καλό είναι να τα τελειώνουμε με ένα απλό ζιγκ-ζαγκ. Το ποδαράκι καρικώματος δίνει καλύτερο φινίρισμα και αυτό γιατί έχει ένα “σιδεράκι” στο κέντρο του γύρω από το οποίο γυρίζουν οι άκρες του υφάσματος (ή τουλάχιστον αυτό συμβαίνει σε μένα). Έτσι τα ξέφτια κρύβονται και το αποτέλεσμα είναι πιο καθαρό. Για να το χρησιμοποιήσεις, θα πρέπει να ρυθμίσεις τη μηχανή σου στο ζιγκ-ζαγκ. Η ραπτομηχανή μου προτείνει το φάρδος να είναι 5.0 – 7.0 και το μήκος 2.0- 3.0. Προειδοποιεί ότι με μικρότερες ρυθμισεις η βελόνα μπορεί να χτυπήσει στο ποδαράκι και να σπάσει. Επίσης επειδή έχει το σιδεράκι στο κέντρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται άλλο γαζί.

Η χρήση του είναι πάρα πολύ απλή, απλώς το τοποθετείς και φροντίζεις η άκρη του υφάσματος σου να ακουμπάει πάντα στον οδηγό που έχει το ποδαράκι. Πραγματικά είναι τόσο απλό!

Βίντεο με τη λειτουργία του εδώ.

 

  • Ποδαράκι κρυφοβελονιάς / blind hem foot (F)

Το ποδαράκι κρυφοβελονιάς είναι ίσως το πιο δύσκολο και μπαμπέσικο ποδαράκι που έχει έρθει με τη ραπτομηχανή σου. Όμως μην το φοβηθείς, θέλει απλώς αρκετή εξάσκηση.

Ο λόγος που χρησιμοποιούμε αυτό το ποδαράκι είναι η δημιουργία στριφώματος χωρίς να φαίνεται η ραφή. Πριν τοποθετήσουμε το ύφασμα μας στη ραπτομηχανή θα πρέπει να είναι διπλωμένο με συγκεκριμένο τρόπο: διπλώνω την άκρη του υφάσματος 1 cm προς την ανάποδη πλευρά και σιδερώνω. Στη συνέχεια διπλώνω ξανά προς την ανάποδη πλευρά του υφάσματος όσα εκατοστά χρειάζομαι για το στρίφωμα μου και σιδερώνω ξανά. Έπειτα διπλώνω προς την καλή πλευρά του υφάσματος (σαν να κάνω βεντάλια) αφήνοντας  0,5 cm να εξέχει από το προηγούμενο δίπλωμα. Κάνω ένα τελικό σιδέρωμα για να μείνουν όλα στην θέση τους. Τοποθετώ το ύφασμα μου στη ραπτομηχανή με τρόπο ώστε η εσωτερική δίπλωση να ακουμπάει στον οδηγό που έχει το ποδαράκι. Ρυθμίζω την ραπτομηχανή μου στη λειτουργία “κρυφοβελονιά” και ξεκινάω.

Το αποτέλεσμα θα πρέπει να μοιάζει με τις φωτογραφίες από πάνω. Όπως βλέπεις δεν τα πήγα πολύ καλά. Ήταν η πρώτη φορά που έκανα κρυφοβελονιά και σε κάποια σημεία το κατάφερα. Σε άλλα σημεία οι βελονιές μου ήταν πολύ “μέσα” με αποτέλεσμα να φαίνονται απ’ έξω, ενώ άλλες φορές δεν έπιασα καν το ύφασμα όπως έπρεπε και δημιουργήθηκαν κενά. Δεν παραιτούμαστε όμως, με εξάσκηση και χαμόγελο θα τα καταφέρουμε.

Βίντεο με τη λειτουργία του εδώ.

  • Ποδαράκι για ραφή κουμπιού / button-sew-on-foot (H)

Το ποδαράκι για ραφή κουμπιού το λάτρεψα! Είμαι από τις μοδιστρούλες που απεχθάνονται το ράψιμο στο χέρι και κάνουν τα πάντα για να το αποφύγουν. Όπως καταλαβαίνεις δεν πρόκειται να ξαναράψω κουμπί στο χέρι. Η χρήση του είναι πανεύκολη. Αφού το τοποθετήσεις, βάζεις από κάτω το κουμπί που θέλεις να ράψεις. Θα πρέπει οι τρυπούλες του κουμπιού να βρίσκονται ανάμεσα στο κενό που έχει το ποδαράκι (στα μεγάλα κουμπιά δεν πιάνει, σνιφ!) . Ρυθμίζεις την μηχανή σου στο ζιγκ-ζαγκ και κατεβάζεις τα δοντάκια. Θέλουμε όταν ξεκινήσουμε το ράψιμο το κουμπί να μένει σταθερό. Αν δεν κατεβαίνουν τα δοντάκια της μηχανής σου, το πιθανότερο είναι να υπάρχει στις ρυθμίσεις του μήκους η επιλογή 0 και φυσικά θα πρέπει να επιλέξεις αυτή τη ρύθμιση. Χειροκίνητα δοκιμάζεις το ζιγκ-ζαγκ για να βρεις το σωστό φάρδος. Δηλαδή, γυρνώντας την ροδέλα προς τα σένα κοιτάς να μπει η βελόνα στην μία τρύπα του κουμπιού. Συνεχίζεις να γυρνάς την ροδέλα για να μπει η βελόνα στην δεύτερη τρύπα του κουμπιού. Αν βλέπεις ότι η βελόνα πέφτει εξωτερικά της τρύπας, μικραίνεις το φάρδος του ζιγκ-ζαγκ. Αν πέφτει εσωτερικά, το μεγαλώνεις. Μόλις βρεις το σωστό φάρδος γαζώνεις 3-4 φορές και σταματάς. Έπειτα, απο την ανάποδη πλευρά τραβάς την κλωστή που μόλις έκοψες για να φέρεις την μπροστινή κλωστή πίσω. Κάνεις τρία κομπάκια με αυτές τις κλωστές, κόβεις ό,τι περισσεύει και τελείωσες.

Βίντεο με τη λειτουργία του εδώ.

  • Ποδαράκι ζιγκ-ζαγκ, γενικής χρήσης / zig zag foot (T)

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να πω για το συγκεκριμένο ποδαράκι. Το λένε ζιγκ-ζαγκ λόγω του μεγάλου ανοίγματος που έχει και σου επιτρέπει να κάνεις και το πιο φαρδύ ζιγκ-ζαγκ. Ένα χαρακτηριστικό του που μου αρέσει είναι το έλασμα που έχει στο πλάι. Όταν ράβεις παχιά υφάσματα και περνάς πάνω από πολλές στρώσεις, πολλές φορές η ραπτομηχανή θεωρεί ότι το ποδαράκι είναι σηκωμένο και χάνει πόντους. Πατώντας αυτό το έλασμα η ραπτομηχανή δουλεύει κανονικά. Αφού περάσεις το “βουναλάκι”, το έλασμα επανέρχεται στην αρχική του θέση αυτόματα.  Το ποδαράκι αυτό είναι σχεδόν για όλες τις χρήσεις και το έχω μόνιμα στη ραπτομηχανή μου.

  • Ποδαράκι για αυτόματη κουμπότρυπα / buttonhole foot (D)

Το ποδαράκι αυτό είναι κατάλληλο μόνο για ραπτομηχανές που κάνουν αυτόματη κουμπότρυπα μίας φάσης. Είναι επίσης πανεύκολο στη χρήση αφού δεν χρειάζεται να μετράς το μέγεθος της κουμπότρυπας. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να τοποθετήσεις το κουμπί στο “συρταράκι” που έχει. Αφού βάλεις το ποδαράκι στην ραπτομηχανή σου μην ξεχάσεις να περάσεις την πάνω κλωστή μέσα από το ποδαράκι όπως βλέπεις στη φωτογραφία από πάνω. Μετά, τραβάς τον λεβιέ της ραπτομηχανής που γράφει “PUSH” ώστε να βρίσκεται πίσω από το πρώτο πλαστικό που εξέχει αριστερά. Ρυθμίζεις τη ραπτομηχανή στην κουμπότρυπα που θες να κάνεις. Στη συνέχεια βάζεις το ύφασμα στο σημείο που θα είναι το κάτω μέρος της κουμπότρυπας, πατάς το πεντάλ και αφήνεις τη μηχανή να κάνει το θαύμα της!

Βίντεο με τη λειτουργία του εδώ.

  • Ποδαράκι για φερμουάρ / zipper foot (I)

Άλλο ένα πανεύκολο στη χρήση ποδαράκι είναι αυτό για τα απλά φερμουάρ. Για να μην μπερδεύω από ποια μεριά πρέπει να τοποθετήσω το ποδαράκι, θυμάμαι ότι όταν θέλω να ράψω τη δεξιά μεριά του φερμουάρ βάζω το ποδαράκι στην αριστερή θέση. Και όταν θέλω να ράψω την αριστερή μεριά το βάζω στη δεξιά. Το ποδαράκι είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να κάνει τη ραφή πολύ κοντά στα δοντάκια του φερμουάρ.

Βίντεο με τη λειτουργία του εδώ.

  • Ποδαράκι σατέν / embroidery foot (A)

Είναι ένα ποδαράκι που χρησιμοποιείται για την δημιουργία διακοσμητικών ραφών. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχει είναι μια αυλάκωση στο κάτω μέρος που επιτρέπει στις παχιές ραφές να περνάνε χωρίς να πατικώνονται. Τέλειο; Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη τεχνική. Απλώς το τοποθετείς, επιλέγεις το διακοσμητικό γαζί που θέλεις και ράβεις!

Βίντεο με τη λειτουργία του εδώ.

  • Οδηγός για καπιτονέ / seam guide

Για το τέλος σου κράτησα τον οδηγό για καπιτονέ. Δεν είναι ποδαράκι αλλά ένα αξεσουάρ που τοποθετείται στο πίσω μέρος του σταθερού κορμού που μπαίνουν τα ποδαράκια. Όπως βλέπεις και από τις φωτογραφίες με τον οδηγό αυτόν μπορείς να ράψεις παράλληλες ευθείες ίσων αποστάσεων σε οποιοδήποτε σημείο του υφάσματος. Είναι ιδανικό για όσους ασχολούνται με το quilt και φτιάχνουν παπλωματάκια.

Αυτά κάνουν τα ποδαράκια της ραπτομηχανής μου και χαίρομαι πολύ που με αφορμή αυτό το άρθρο τα γνώρισα ένα-ένα. Ήδη το ποδαράκι καρικώματος το χρησιμοποιώ πάντα πλέον και η διαφορά είναι μεγάλη. Εσύ χρησιμοποιείς άλλα ποδαράκια εκτός από τα βασικά; Ποια είναι τα αγαπημένα σου; Ανυπομονώ να μάθω στα σχόλια!

Καλές δημιουργίες!

acornkiss

ΥΓ: ♥ Μην ξεχνάς ότι δεν είμαι ειδικός, είμαι κι εγώ μία ερασιτέχνης σαν εσένα, με μικρή μάλιστα εμπειρία και απλώς μοιράζομαι πράγματα που μαθαίνω. Πάντα να κοιτάς τις οδηγίες του κατασκευαστή για να αποφεύγεις λάθη και ατυχήματα. ♥

Advertisement

4 thoughts on “Σε τί χρησιμεύουν τα ποδαράκια της ραπτομηχανής μου;

  1. Με κούφανες (πόσο 90’s είμαι θεε μου) με το seam guide! Μέχρι τώρα νόμιζα ότι όλο αυτό το ματζαφλάρι ήταν για να κρατάς το περιθώριο σταθερό (ναι οκ), αλλά δεν είχα πάρει χαμπάρι ότι είναι για καπιτονέ! Εγώ βάζω ένα λάστιχο από το ζαμπόν τυρί ας πούμε όταν θέλω να είμαι σίγουρη για το περιθώριο. Όταν το είχα προτωδεί έλεγα σιγά μη βάλω δορυφορική κεραία για να μη μου ξεφύγει ο πόντος. Αυτομουτζώνομαι η ψωνάρα.

    Liked by 1 person

    1. χαχαχαχχα!!! Με πέθανες! Δεν είναι τόσο δύσκολο βρε! Μπαίνει πολύ απλά. Εσύ που κάνεις και κουβερτάκια θα το βολευτείς πολύ! Σου στέλνω πολλή αγάπη και φιλιά! Περιμένουμε νέο ποστ οι έρημοι οι φανς σου! ♥♥♥

      Like

      1. χαχαχα τα κουβερτάκια μου είναι middle class, δεν τα καπιτονάρω ακόμα!
        άρθρο έχω ένα σχεδόν έτοιμο, το ξεχνάω λίγο… soon!

        Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.