Οδηγιες ραπτικης · Ραπτικη · tips

7+1 ραπτικές συνήθειες, που καλό είναι να αποκτήσεις τώρα που είσαι αρχάρια/-ος!

kales raptikes synhtheies“Έξις δευτέρα φύσις” έλεγε ο Αριστοτέλης και δεν είχε άδικο. Οι συνήθειες είναι άτιμα πράγματα και αλλάζουν δύσκολα. Γενικά είμαι της άποψης πως είναι πιο εύκολο να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου στην αρχή ώστε να αποκτήσει μια καλή συνήθεια, όταν ξεκινάς κάτι νέο, παρά να προσπαθείς να την αλλάξεις στην πορεία. Για τον λόγο αυτό σου ετοίμασα ένα άρθρο με καλές ραπτικές συνήθειες που φρόντισα να αποκτήσω και έκαναν τη ραπτική πιο εύκολη για εμένα, με την ελπίδα ότι θα σε βοηθήσει και θα κάνει τη ραπτική ακόμη πιο διασκεδαστική για εσένα.

1.Σημάδεψε τις ανάποδες μεριές στο ύφασμα που έχεις κόψει.

Εντάξει, όταν έχεις εμπριμέ υφάσματα το να ξεχωρίσεις την καλή από την ανάποδη πλευρά του υφάσματος είναι εύκολη υπόθεση, όχι πάντα βέβαια (σκωτσέζικο καρό, γκουχ-γκουχ!). Τί γίνεται όμως όταν το ύφασμά σου είναι μονόχρωμο και σχεδόν το ίδιο στις δύο πλευρές; Μπορεί να σου φαίνεται όταν το κόβεις πως μπορείς να τις ξεχωρίσεις, αλλά όταν ράβεις, πίστεψέ με, θα δυσκολευτείς. Και το χειρότερο είναι πως όσο κι αν μοιάζουν οι δυο πλευρές, όταν είναι ραμμένες μαζί στο τελικό αποτέλεσμα η διαφορά βγάζει μάτι! Για τον λόγο αυτό, πριν ξεκινήσεις να ράβεις σημείωσε με το σαπουνάκι σου ένα Χ στις ανάποδες πλευρές. Με αυτή τη μικρή κίνηση θα γλιτώσεις από μεγάλα δράματα σου λέω! #beentheredonethat 😀

2. Ετοίμασε ένα δεύτερο μπομπινάκι για τα μεγάλα projects.

load two bobbins
Δύο μπομπινάκια αν έχεις από την αρχή, δε θα βιώσεις καμία ταραχή.

Ένα από τα χειρότερά μου όταν ράβω είναι να πρέπει να σταματήσω, να βγάλω την κλωστή από τη βελόνα, να την περάσω με τρόπο ώστε να γεμίσω το μπομπινάκι, να βάλω το μπομπινάκι στη θέση του, να ξαναπεράσω τις κλωστές από την αρχή. Μου συνέβη μια-δυο φορές και είπα ποτέ πια! Τώρα όταν έχω ένα μεγάλο project ετοιμάζω δύο μπομπινάκια από την αρχή. Έτσι, απλώς αντικαθιστώ αυτό που τελείωσε και συνεχίζω να ράβω! Απλό, ε;

3. Δοκίμασε τις ραφές σου σε ένα κομματάκι του υφάσματος πριν ξεκινήσεις.

test on scrap fabric
Ντοκουμέντο από αληθινό τεστ ραφών σε περίσσευμα υφάσματος.

Αυτό είναι κάτι που το λέω πάντα. Είναι κρίμα να ξεκινήσεις το ράψιμο με λάθος μήκος ή φάρδος ή ένταση ραφής και μετά να πρέπει να ξηλώνεις και να δοκιμάζεις τις ρυθμίσεις σου στο ύφασμα που θα είναι το τελικό σου αποτέλεσμα. Το συνεχές ξήλωμα και ράψιμο μπορεί να τραυματίσει ανεπανόρθωτα το ύφασμά σου. Κράτησε ένα από τα κομματάκια που περίσσεψαν στο κόψιμο και δοκίμασε τις ρυθμίσεις σου εκεί πριν ξεκινήσεις.

4. Τοποθέτησε τις καρφίτσες στη σωστή πλευρά.

Αυτό είναι κάτι που θέλει λίγη εμπειρία, αλλά όταν το μάθεις σου γλιτώνει πολύ χρόνο.  Χρειάστηκε να ξεκαρφιτσώσω πολλές φορές για να συνειδητοποιήσω τί έπρεπε να κάνω. Έχω πάντα στο νου μου όταν βάζω τις καρφίτσες για να συγκρατήσω τα υφάσματα που θα ράψω, τον τρόπο που θα τα τοποθετήσω στη μηχανή. Συνήθως πρέπει η κομμένη άκρη του υφάσματος να είναι στη δεξιά μεριά. Οπότε σκέφτομαι τη φορά που θα έχει η ραφή μου και τοποθετώ ανάλογα, έτσι ώστε οι καρφίτσες να είναι στην πάνω μεριά. Εγώ προτιμώ να βγάζω τις καρφίτσες μου από τα δεξιά όταν τις αφαιρώ κατά το ράψιμο, όμως μπορείς να τις αφαιρείς και από τα αριστερά. Σημασία έχει να είναι οι καρφίτσες στο πάνω μέρος του υφάσματος όταν ράβεις. (Ρίξε μια ματιά στις φωτογραφίες από πάνω.)

5. Κόψε τις κλωστές μετά από κάθε ραφή.

cut that thread
Καθαρό από κλωστές και έτοιμο να φορεθεί! (είναι καλοκαιρινό βέβαια και θα περιμένει λίγο ακόμη)

Αυτό δε θέλει πολλή εξήγηση. Είναι απλό και αποτελεσματικό. Σε γλιτώνει από τον κόπο να ψάχνεις στο τέλος τις κλωστούλες και να μην τις βρίσκεις, παρά μόνο όταν έχεις βγει βόλτα με το νέο σου ρουχαλάκι και κάποιος σου πει “Κάτι κρέμεται”. Επίσης έχεις τη χαρά με το που τελειώνεις το ράψιμο να είναι όλα στην εντέλεια και περιποιημένα, έτοιμα για χρήση!

6. Σιδέρωσε τις ραφές που μόλις έκανες.

press that seam
Λίγο σιδέρωμα κάνει ακόμη και τα λάθη να φαίνονται λιγότερο!

Άλλο ένα απλό αλλά σημαντικό βήμα. Ακούγεται κουραστικό αλλά αν γίνει συνήθεια το βλέπεις πλέον σαν μέρος της ραπτικής και όχι σαν κάτι έξτρα. Είναι πολύ σημαντικό να σιδερώνεις μετά από κάθε ραφή (ή σετ ραφών, π.χ. πλαϊνές) γιατί όσο περισσότερες ραφές κάνεις, τόσο πιο δύσκολο είναι να σιδερώσεις τις προηγούμενες για να έχεις ένα τέλειο οπτικό αποτέλεσμα. Το σιδέρωμα πραγματικά δίνει άλλη όψη σε ό,τι κι αν ράβεις.

7. Καθάριζε τακτικά τη μηχανή σου.

clean the sewing machine
Αυτό το πινέλο το αγαπώ γιατί χωράει παντού, φτάνει μακριά και αγαπάει πολύ τα χνούδια!

Είναι προφανές μεν, βαρετό δε. Είναι όμως και αναγκαίο. Ακολούθησε τις οδηγίες της ραπτομηχανής σου και προσπάθησε να την έχεις όσο πιο καθαρή γίνεται από χνούδια. Εγώ την καθαρίζω σχεδόν μετά από κάθε ρούχο που ράβω, ειδικά αν το ύφασμά μου άφηνε πολύ χνούδι. Έτσι τη διατηρώ σε καλή κατάσταση και δεν έχω προβλήματα με μασήματα. Στην αρχή είναι κουραστικό αλλά τελικά όλα γίνονται συνήθεια! 😉 Ένα πραγματικά χρήσιμο και διασκεδαστικό άρθρο σχετικά με το καθάρισμα της ραπτομηχανής μπορείς να δεις εδώ .

+1 ακόμη περί περιθωρίων ραφής. 😀

Γενικά αποφεύγω να χρησιμοποιώ πατρόν που δεν έχουν ενσωματωμένα τα περιθώρια ραφής, αλλά όταν αυτό συμβαίνει φροντίζω να τα περνάω στο χαρτί του πατρόν που έχω ξεπατικώσει και όχι στο ύφασμα. Με αυτόν τον τρόπο έχω πολύ όμορφα κοψίματα στο ύφασμα και μεγαλύτερη ακρίβεια. Οι πεπειραμένες,-οι στη ραπτική μπορεί να έχουν εξίσου υπέροχα τελειώματα χωρίς να έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία που προτείνω. Πιστεύω όμως από προσωπική εμπειρία, πως για κάποιον αρχάριο είναι πολύ πιο εύκολο να τα έχει στο χαρτί από το να τα περνάει στο ύφασμα.

Πώς σου φάνηκαν λοιπόν οι συνήθειές μου; Έχεις να μου προτείνεις κάποια δική σου για να μου κάνεις πιο εύκολη τη ζωή; Ανυπομονώ να διαβάσω στα σχόλια!

Καλές δημιουργίες!

acornkiss

5 thoughts on “7+1 ραπτικές συνήθειες, που καλό είναι να αποκτήσεις τώρα που είσαι αρχάρια/-ος!

  1. Κυρία να πω, να πω!!!
    Βάζω έναν μαγνήτη δίπλα στο ύφασμα την ώρα που το ράβω για να πετάω τις καρφίτσες όταν τις βγάζω για να μην πέφτουν κάτω, βάζω λαστιχάκι από ζαμπονότυρο για να μετράω το περιθώριο ραφής αν είναι πάνω από 0,5εκ και έχω φτιάξει αντιολισθητικό πατάκι για το πετάλι της μηχανής γιατί γλιστράει. Αν δεν είναι ήδη προφανές από τα συμφραζόμενα ράβω με ταχύτητα “αστραπής” χαχαχα (unsubscribe) .
    Σταμάτα να με κάνεις mension θα πρέπει να πάω να γράψω κάτω από κάθε ποστ #notsponsored, έχω και δουλειές (δεν έχω) xaxaxa
    block /delete /report
    #sagapo

    Liked by 1 person

    1. χαχαχα!!! Είσαι πολύ geek μιλάμε! Εγώ είμαι πιο χύμα. Αλλά με τις καρφίτσες δεν έχω θέμα. Επειδή ράβω αργά, τις βάζω στην πελότα που έχω δίπλα μου σιγα-σιγά. Σου στέλνω πολλά φιλιά! ♥♥♥

      Like

  2. Πολυ Χρήσιμα tips! Διαβάζοντας συνειδητοποίησα οτι πολλα απο αυτά τα εφαρμόζω ασυναίσθητα …αυτο που σίγουρα θα κάνω στο εξής πάντως, είναι να σημειώνω την ανάποδη. Δεν το κάνω πότε και όντως είναι πολύ χάσιμο χρόνου να ψάχνεις μετά 😊

    Liked by 1 person

  3. Ποιο αρχαρια δε παιζει να ειναι αλλη απο εμενα..αποφασισα στα γεραματα (44 γκουχ)να ξεκινησω να μαθαινω μηπως και ασχοληθω επαγγελματικα σαν εισοδημα απο το σπιτι..νιωθω οτι δε θα τα καταφερω ισως, αλλα εχω πεισμα! Υπεροχες συμβουλες ,τις διαβαζω ευλαβικα!!! Εχετε ακομη μια φανατικη θαυμαστρια!!

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.