πατρον · Μετατροπές πατρόν · Ραπτικη · Pattern hacking

Agnes top Vol 2: το καρχαριο-φόρεμα!

agnes dress front

Αυτό το ύφασμα, το αγάπησα από την πρώτη στιγμή που το είδα. Το γλυκοκοιτούσα από τον Ιούλιο έχοντας ήδη την ιδέα για αυτό το φόρεμα στο μυαλό μου. Επειδή το ήθελα με μακριά μανίκια περίμενα να φθινοπωριάσει λίγο περισσότερο. Δε μου πήγαινε η καρδιά να ράβω μακρυμάνικα με τη ζέστη. Έτσι, μετά από τόσο καιρό (δικής μου) αναμονής, είμαι στην ευχάριστη θέση να σου παρουσιάσω το Καρχαριο-φόρεμα!!!

Είναι μία μετατροπή του πατρόν Agnes top που σου είχα δείξει μερικούς μήνες πριν. Τότε είχα κάνει την εκδοχή με τα απλά μανίκια, γιατί ήμουν εντελώς αρχάρια και δεν ήθελα να μπλέξω με περίπλοκα πράγματα αφού μόνο το ράψιμο και μάλιστα με ζέρσεϋ, ήταν ήδη αρκετά δύσκολο για μένα. Από τότε όμως ήθελα να δοκιμάσω αυτά τα μανίκια. Αγαπώ πολύ τα μανίκια με όγκο (όσο μεγαλύτερα και πιο φουσκωτά στους ώμους, τόσο καλύτερα για μένα) και ποτέ δε φανταζόμουν ότι θα μπορούσα να φτιάξω μερικά μόνη μου. Ούτε ότι θα ήταν τόσο εύκολο!

Για να κάνω το πατρόν της μπλούζας φόρεμα, ακολούθησα την πολύ απλή διαδικασία που υποδεικνύει η Tilly Walnes στο blog της. Για το μπούστο του φορέματος, τράβηξα μία ευθεία γραμμή, κάθετα ως προς το κέντρο του πατρόν, στο σημείο της μέσης. Κάτω από αυτή την ευθεία, πρόσθεσα 1,5 εκ. και τράβηξα άλλη μία (παράλληλη με την πρώτη) σαν περιθώριο ραφής για την ένωση με τη φούστα. Για την φούστα, έκοψα στο ύφασμα το μήκος που ήθελα να έχει, μετρώντας από το σημείο της μέσης μου έως πάνω από το γόνατο. Στο μήκος υπολόγισα στρίφωμα 3 εκ. και 1,5 εκ. περιθώριο ραφής για την ένωση με τη μέση. Για το φάρδος, χρησιμοποίησα το φάρδος του υφάσματος που ήταν περίπου 1,50 μέτρο. Στη συνέχεια έκοψα στη μέση το ύφασμά μου, κατά μήκος, για να έχω ένα κομμάτι μπροστά και ένα πίσω. Τα κομμάτια αυτά, τα έραψα μεταξύ τους στο μήκος. Σούρωσα τη φούστα μέχρι να είναι ίση με τη μέση του μπούστου και τα ένωσα ευθυγραμμίζοντας τις πλαϊνές ραφές.

Είναι μία εύκολη μετατροπή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε πατρόν εφαρμοστής μπλούζας. Δεν είναι τέλειο να ξέρεις ότι κάθε μπλουζάκι σου μπορεί να γίνει φορεματάκι; Είχα σκοπό να αξιοποιήσω τις ελαστικές ραφές της νέας μου ραπτομηχανής για αυτό το project αλλά δε μου έβγαιναν όπως ήθελα και τελικά χρησιμοποίησα το παλιό, καλό ζιγκ-ζαγκ! Θα χρειαστεί λίγο ψάξιμο ακόμη μέχρι να μπορώ να χρησιμοποιώ ελαστικές ραφές στα ρούχα μου.

agnes dress

Αυτό το φόρεμα με κάνει πολύ χαρούμενη! Εκτός του ότι είναι εύκολο και γρήγορο, είναι πολύ κολακευτικό για το σώμα. Σίγουρα θα φτιάξω και άλλα. Εσύ έχεις κάποιο πατρόν μπλούζας που θα μπορούσε να γίνει φόρεμα; Περιμένω να μάθω στα σχόλια!

Καλές δημιουργίες!

acornkiss

ΥΓ: Το ύφασμα, το αγόρασα από το κατάστημα Stolidaki.gr. Το πατρόν της μπλούζας, το αγόρασα από εδώ.

 

7 thoughts on “Agnes top Vol 2: το καρχαριο-φόρεμα!

  1. Γεωργία και εγώ δεν τα πάω καλά με την ελαστική ραφή 😉 άσε που δεν μπορώ να την ξηλώσω με τίποτα αν κάνω λάθος. Σχεδόν πάντα κάνω τις κάθετες ραφές με κανονικό ίσιο γαζί και τις οριζόντιες με το κλασικό ζιγκ ζακ όπως εσύ. Η μηχανή μου έχει βέβαια και overlock γαζί, δεν ξέρω αν αυτό θα λειτουργούσε καλύτερα, θα πρέπει να το τσεκάρω κάποια στιγμή.
    και να μην ξεχαστώ, το φόρεμα σου είναι υπέροχο, το γαλάζιο σου πάει τέλεια, φιλιά!

    Like

    1. Ναι, ρε συ… κι εγώ περίμενα πώς και τί να δοκιμάσω τις ελαστικές και ψιλοαπογοητεύτηκα… Στο ίσιο γαζί, τραβάς λιγουλάκι για να μην σπάσει μετά; Δεν το έχω δοκιμάσει.Και η δική μου έχει overlock! Θα το δοκιμάσω την επόμενη. Σε ευχαριστώ πολύ-πολύ κοριτσάκι μου!!! ♥

      Like

      1. στο ίσιο δεν τραβάω καθόλου, εγώ μέχρι τώρα δεν είχα κάποιο θέμα, νομίζω όλη η πίεση πάει στα οριζόντια γαζιά οπότε τα κάθετα δεν σπάνε! σε ένα πολύ στενό ρούχο ίσως υπάρχει θέμα, δεν ξέρω, μέχρι να πάρουμε κοπτοράπτι θα πρέπει να ταλαιπωηθούμε 😉 😉

        Like

  2. εγώ έχω καταλήξει στο overlock πάντως! Η δικιά μου έχει καμιά 10ριά ελαστικές αλλά είναι πιο πολύ διακοσμητικές 😦 το θέμα με αυτή τη ραφή είναι ότι είναι τεράστια σε πλάτος όμως 😦 😦

    Liked by 1 person

    1. Δεν την έχω δοκιμάσει ακόμη αυτήν τη ραφή. Πάντως ψιλοαπογοητεύτηκα, γιατί διάβαζα εδώ κι εκεί ότι είναι σημαντικό να έχει ελαστικές ραφές η ραπτομηχανή και τελικά κατέληξα στο ζιγκ ζαγκ. Ίσως φυσικά να κάνω εγώ κάτι λάθος, δεν ξέρω.

      Like

      1. Έτσι κι εγώ! διάβαζα για τις ελαστικές και άσε που δε μου δούλευε και το ζιγκ ζαγκ στα ζέρσευ και τα μάσαγε! Δεν ξέρω γιατί άλλα δεν το ξαναδοκίμασα από τότε. Ένα θα σου πω, έχω ράψει μπλούζα κοντομάνικη με διπλή βελόνα. (!!!!)

        Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.